frida.bg
рициново

Рициновото масло прави косата разкошна (но не само!)

Рициновото масло е добре познато като природен еликсир за разкошна коса. Ползите от употребата му обаче далеч надминават  подобряването на външния вид на косата, и именно върху това искаме да акцентираме в тази статия.

Рициновото масло: какво трябва да знаем?

Is Castor Oil Good For Hair?

Рициновото масло се извлича от семената на рицина (ricinus communis). Те съдържат токсичния ензим рицин, но при процесът на нагряване, той се дезактивира, а рициновото масло става безопасно за употреба.

В Древен Египет рициновот масло се е използвало като основно гориво в лампите, като лек срещу очни проблеми и дори се е давало на бременни жени, за да се стимулира раждането.

В наши дни то успешно лекува кожни проблеми и е една от най-популярните съставки в натуралните продукти за красота.

За какво още е полезно рициновото масло и как да го използваме?

Натурално лаксативно средство

Маслото от рицин е доказано мощно натурално средство при запек. Приемано вътрешно то стимулира перисталтиката и пречиства червата от токсини. За какво трябва да внимаваме? Поглъщането на големи дози рициново масло може да причини болка в стомаха, гадене и повръщане. Също така, рициновото масло е подходящо за симптоматично лечение на запек. Продължителната употреба не е препоръчителна.

Бързо заздравяване на рани

Рициновото масло стимулира заздравяването на тъканите. Също така то формира защитна бариера между раната и външната среда и предпазва раните от инфекции. Рициновото масло намалява сухотата и натрупването на мъртви клетки, което може да забави зарастването на раните.

Прочетете още: Приказно дълга коса: лесна задача с нашите супер ефективни съвети

Long-hair-grow

Натурален лек срещу акне

Поставянето на рициново масло върху пъпки и кожни раздразнения намалява възпалението и успокоява кожата. Това се дължи на силните антимикробни свойства на рициновото масло. То намалява размножаването на патогенните бактерии, а от друга страна успокоява и стимулира заздравяването.

Хидратация на тялото

Рициновото масло е богато на рицинолова киселина – наситена мастна киселина, която възпрепятства загубата на вода и хидратира в дълбочина. Това го превръща в едно от най-добрите (и достъпни!) натурални средства за хидратация на кожата. Смесете равни части рициново масло с бадемово или кокосово масло, за да получите едно перфектно хидратиращо масло за цялото тяло.

Удължаване на косата

Безспорно, рициновото масло прави чудеса за косата  ни. То хидратира не само самия косъм, но и скалпа. Също така намалява накъсването, косопада и стимулира растежа на нова коса. Смята се също така, че е едно от най-добрите натурални средства за по-бързо удължаване не само на косата, но и на миглите.

Прочетете още: Как да удължим миглите с натурални средства?

Снимка на корицата: flickr.com