frida.bg
киселина

Ябълчената киселина: ексфолира, хидратира, подмладява

„Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“ – гласи народното поверие. Оказва се, че това важи с еднаква сила и за дерматолога, защото ябълките са едно от най-добрите природни средства за красива кожа. Освен това, ябълките са един от сезонните плодове през есента и в момента ги има в изобилие.

Ябълчената киселина: естествен ексфолиант, и не само…

Ябълките, и по-скоро ябълчената киселина, съдържаща се в тях, са мощни натурални ексфолианти. Ябълчената киселина е една от алфа хидрокси киселините, които могат да се намерят в някои плодове и зеленчуци.

Именно тя има редица различни предимства в допълнение към ексфолирането, т.е. премахването на мъртвите кожни клетки. Ябълчената киселина действа като овлажнител и задържа влагата в кожата.

Тя също така подобрява текстурата на кожата, насърчава клетъчната регенерация и намалява фините линии и бръчките. Установено е също така, че ниски нива на ябълчена киселина проникват дълбоко в кожата и стимулират образуването на колаген.

Apple

Както вече казахме ябълките са естествен мощен източник на ябълчена киселина. Прекрасните ползи от ябълчената киселина включват още повишаване на имунитета, детоксикация и допринасяне за цялостния здрав вид на кожата.

Доказано е също така, че ябълчената киселина намалява образуването на акнето и намалява белезите. Имате ли нужда от още убеждаване да включите ябълките в домашния си ритуал за красота?

Ябълките съдържат много хранителни вещества, полезни за кожата, сред които витамини, минерали, полифеноли и антиоксиданти. Как обаче да използваме тези питателни плодове за красива кожа?

3 DIY рецепти за красива кожа с ябълчена киселина

Редовната употреба на ябълчeна киселина ще предпази кожата от натрупване на мъртви кожни клетки, което допринася за акне, повяхнал тен на лицето и преждевременно стареене.

Ексфолираща маска с ябълково пюре

Apple Sauce

Какво ви трябва?

  • 2 с.л. ябълково пюре
  • 1 с.л. фино смлян овес
  • 1 ч.л. мед
  • 2 ч.л. лимонов сок

Комбинирайте всички съставки в купа и нанесете върху лицето и шията. Оставете да действа 10 минути. Докато отмивате маската, не се колебайте да я разтривате с нежни кръгови движения. Подсушете с кърпа и след това нанесете овлажняващ крем. Важно: ако имате чувствителна кожа пропуснете лимоновия сок!

Интензивна маска с ябълки

apples for a tiny belly

Какво ви трябва?

  • 1 ч.л. органичен ябълков оцет
  • 1 с.л. ябълково пюре

Смесете съставките в малка купа и нанесете върху кожата с помощта на четка за нанасяне на маски. Оставете да престои върху кожата 10-15 минути и след това отстранете с мека кърпа, предварително напоена с топла вода.

Тоник с ябълков оцет за изравняване на тена

Health Benefits of Apple Cider Vinegar you didn't know about

Какво ви трябва?

  • 1 с.л. органиничен ябълков оцет
  • 1/2 лимон (по избор)

В малка купа смесете ябълковия оцет и лимоновия сок, които има способността да намалява пигментацията и слънчевите петна. Ако имате чувствителната кожа трябва да пропусне нанасянето на лимонов сок.

С помощта на памучен тампон и нежни кръгови движения нанесете тоника върху лицето. Избягвайте зоната около очите. Ако усетите парете или изтръпване разредете тоника с вода.

Нанасяйте няколко пъти в месец. Този ябълков тоник ще помогне за премахването на мъртвите кожни клетки и ще насърчи образуването на нови кожни клетки. Също така ще помогне за по-качественото усвояване на серумите и овлажнителите, които използвате.