frida.bg
лице

5 грешки, свързани с употребата на масло за лице

Маслата за лице се превърнаха в абсолютен хит сред привържениците на натурална грижа за кожата, и не само! Все повече козметични компании прегръщат тенденцията за използване на все повече натурални съставки във формулите си.

Неслучайно все повече производители започнаха да предлагат специални комбинации от масла във формата на „серуми“, които обещават да върнат младостта и блясъка на кожата на лицето ви с няколко капки.

Привържениците на натуралната козметика и домашната козметика от друга страна предлагат да приготвяте и използвате домашно направени комбинации, които са по-евтината и екологична алтернатива.

Въпреки все по-широката употреба на маслата за лице, все още много от нас допускат грешки както в избора, така и в употребата му. В тази статия ще се спрем на няколко често срещани грешки, които е време да спрем да допускаме.

 Избираме грешното масло

На пазара можем да намерим богатство от различни масла за лице и е лесно да се объркаме в избора си и да купим масло, което не е за нашия тип кожа. Някои масла са дълбоко подхранващи и омазняващи, а други са идеални за мазна кожа. Молекулните структури на някои масла ги правят бързо усвоими, други – не толкова.

Ако сте избрали масло за мазна кожа, а вашата кожа е по-скоро суха или смесена, може да забележите, че кожата ви не е достатъчно хидратирана и дори на места изглежда сиха и лющеща се. Затова е важно да изберете масло, което е подходящо за актуалните нужди на кожата ви. По този начин ефектът ще е на лице, а вие ще се максимално доволни от покупката си.

Нанасяме твърде много продукт

Когато става дума за нанасяне на масло за лице правилото „повече е по-добре“ е абсолютна грешка. Маслата за лице са концентрати от растителни екстракти и е важно да нанасяме малко количество, а след това да го разнесем внимателно, докато маслото попие напълно. Специалистите препоръчват максимум 6 капки общо за лицето и шията. Когато става въпрос за масла за лице трябва да знаем, че по-малко всъщност означава повече.

Поставяме маслото последно

Да поставите маслото за лице, след като сте нанесли крема си за лице е грешка. Смята се, че най-концентрираните и богати текстури трябва първи да докоснат кожата, за да могат да попият в дълбочина. Често кремът за лице запечатва достъпа към кожата и нанасянето на серум или масло след него е неефективно, защото то няма да стигне до кожата.

Втриваме маслото твърде дълго

Не е необходимо маслата дълго да се втриват в кожата, за да се абсорбират. Втрийте няколко капки от маслото между дланите си. Притиснете дланите си една в друга, за да може маслото да се затопли и след това нежно и с потупващи движения нанесете в областта на лицето и шията си.

Пропускаме ексфолиацията

Когато имате суха кожа, често срещано погрешно схващане е, че просто се нуждаете от хидратация и нямате нужда от ексофолиация. Това не е точно така. Разбира се, с ексфолиацията не трябва да се прекалява. Ако имате мазна кожа можете да ексфолирате два пъти седмично, докато сухата кожа обикновено се чувства добре с ексофолиране веднъж седмично.

Ексфолирането също така ще позволи на маслото за лице да се абсорбира ефективно в дълбочина. Когато върху епидермиса има слой мъртви кожни клетки те действат като бариета и съставките на серума или масло не могат да проникнат в кожата. Освен това редовната ексфолиация не само ще премахне мъртвите клетки, но и ще подпомогне естествените процеси на обновяване и ревитализиране на кожата ви.