frida.bg
ексфолиация

Ексфолиация на кожата: какво трябва да знаем?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, а правилната грижа за нея е от изключителна важност за това да се чувстваме здрави и в добра форма. Почистването, овлажняването и слънцезащитата са основните начини, чрез които трябва да поддържаме добрия вид на кожата си. Ако добавите и редовна ексфолиация на кожата на лицето и тялото към ежедневната си рутина, това може да направи чудеса с начина, по който се чувствате.

Какво трябва да знаем за ексфолиацията?

Ексфолирането е процес на премахване на мъртвите клетки, които се събират в най-горния слой на кожата. Тези клетки падат по естествен начин, но това отнема време. Ексфолирането може да спомогне този естествен процес на изчистване и да подобри външния вид на кожата ви.

Кожата е сложен орган с множество слоеве и структури. Най-външните слоеве образуват епидермиса или тази част на кожата, която можем да видим. Най-горният слой на епидермиса се нарича рогов слой. Той се състои от 10 до 30 слоя мъртви кожни клетки.

Тези клетки непрекъснато се подновяват и се заменят с нови. Пълният цикъл на клетъчното обновяване отнема около 28 дни при по-млади хора. С напредването на възрастта този процес се забавя и отнема около 45 дни.

Какво всъщност представлява ексфолирането?

Наричаме ексфолиране всеки процес, който премахва горните слоеве на кожните клетки, преди те да се отделили по естествен път. Най-общо казано има два начина за ексфолиране – единият е посредством механично средство или така нареченият „скраб“ за тяло. Другият начин е т.н. химичен пилинг, който се извършва от дерматолог или обучен козметик.

Видове ексфолиация в домашни условия

Ръчната ексфолиация е, когато използвате помощно средство, за да премахнете мъртвите клетки от повърхността на кожата си шпо-бързо. Ексфолиантите за кожа с песъчлива текстура са един вид ръчен ексфолиант. Можете също така да използвате специални текстурирани кърпи, гъби, луфи и ексфолиращи четки като помощно средство.

Химическа ексфолиация. Има продукти, чиито съставки разтварят мъртвите клетки. Това обикновено са алфа и бета хидрокси киселините. Алфа хидрокси киселините включват съставки като гликолова и лимонена киселини, а бета хидрокси киселините включват салицилова киселина.

Колко често трябва да ексфолираме кожата си?

Според дерматолозите се нуждаем от ексфолиация два до три пъти седмично, но това може да варира според типа кожа. Например мазната кожа има нужда от по-често ексфолиране, докато сухата и чувствителната кожа можем да ексфолираме два до три пъти месечно. Важно е да наблюдавате кожата си и реакциите й.

Започнете с премахване на мъртвите клетки веднъж седмично. Ако кожата ви се чувства добре можете да опитате да я почиствате два пъти седмично. Ако забележите, че тя става по-чувтвителна намалете честотата на ексфолирането. Намерете „своята“ честота, която се отразява най-добре на кожата ви, вместо да следвате определена обща препоръка.

Не забравяйте да защитите кожата си

Изключително важно е след ексфолиация да подхраним и овлажним кожата си. Премахването на повърхностния слой клетки оставя кожата по-уязвима по отношение на външни фактори като излагане на слънце, вятър и замърсявания. Нанасянето на слънцезащитен крем с фактор 50 е от изключителна важност седмица след като сме правили пилинг.

Освен това отстраняването на защитния външен слой на кожата, който до голяма степен се използва от тялото като задържаща влагата бариера, може да засили започването на нов цикъл на изсушаване и лющене. Прилагането на богата овлабняваща и омекотяваща бариера ще помогне за смекчаване на този ефект.

Ексфолиране в домашни условия

Много е лесно да включите ексфолирането в рутинната си грижа за кожата у дома. Експертите препоръчват да започнете с нежни ексфолианти, за да видите как реагира кожата ви. Някои методи като химичния пилинг могат да бъдат твърде силни или груби за по-чувствителната кожа.

Ако кожата ви се раздразни или започне да се зачервява, след като опитате нов продукт, спрете да го използвате. Твърде много ексфолиране може да увреди кожата ви. Затова бъдете внимателни и наблюдавайте кожата си за реакции. Тя ще ви покаже най-точно кой продукт и начин за ексфолиране е най-добрият за нея!