frida.bg
нокти

6 храни за здрави, дълги и красиви нокти на ръцете

Ако забелязвате, че напоследък вашите нокти растат бавно или просто са станали чупливи и с неравна повърхност, това може да се дължи на дефицит на витамини в организма ви.

Това, което слагаме в чинията си всеки ден има директно отражение върху здравето ни, и в частност – върху състоянието на нашите нокти. Когато организмът ни страда от дефицит на витамини това най-напред се отразява върху състоянието на ноктите.

Защо? Човешкото тяло е умна машина. При наличие на дефицит, то насочва постъпващите оскъдни нутриенти към най-важните процеси в тялото, и пренебрегва по-маловажните, какъвто е нокътният растеж.

Според ново изследване, биотинът (известен още като витамин В6) е един от най-важните витамини, които трябва да се приемат при чупливи нокти. Биотинът също така участва в различни метаболитни процеси като метаболизирането на мазнините и въглехидратите и транспортирането на въглероден диокдид.

Отдавна е известно, че биотинът подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите. Увеличаването на приема му е по-лесно, отколкото си мислехме до сега. За щастие той се среща в много храни, които вероятно вече са в хладилника ви!

Яйца

eggs

Яйцата са много добър източник на протеини, витамин А и биотин. Едно, голямо яйце съдържа между 13 и 25 микрограма биотин. Трябва да знаем също така, че биотинът се съдържа най-вече в жълтъка на яйцето. Едно яйце на ден е достатъчно, за да подпомогнем здравината на ноктите, според експертите. Какво друго да хапваме?

Бадеми

Almonds

Бадемите също са много добър избор за поддържане на ноктите здрави. Само ¼ ч.ч. бадеми съдържат 1,5 микрограма биотин. Освен това бадемите съдържат витамин Е, който се грижи за косата и кожата, и магнезий и цинк, които подпомагат растежа на ноктите и ги правят по-устойчиви.

Карфиол

cauliflower

Една чаена чаша суров карфиол сдъръжа 0.2 до 0.4 микрограма биотин. Освен това, в карфиолът се съдържат още тартронова киселина, която инхибира образуването на мастни клетки и води до отслабване, витамин С, магнезий и калий.

Гъби

moushrooms

Консумацията на гъби също така води до заздравяване на ноктите. Как? Гъбите са една от храните с високо съдържание на биотин. Те също така са чудесен източник на калий, както и на витамините от така наречения В-комплекс: рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.

Сладки картофи

sweet potato fries

Сладките картофи съдържат 2.4 микрограма биотин. Освен това те са богати на витамините А, С, Е, К и са един добър източник на минерали, фибри и протеини.

Спанак

spinach

Една чаена чаша пресен спанак ще ви осигури 0.4 микрограма биотин. Спанакът ско съдържание на мазнини и още по-ниско на холестерол, спанакът е богат на ниацин (витамин В3) и цинк, също на протеини, фибри, витамини А, С, Е и К, тиамин (витамин В1), витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. С други думи е пълен с добри неща за цялото тяло.