frida.bg
нокти

Най-важните витамини и минерали за здрави и красиви нокти

Нашите нокти могат да кажат много за здравословното ни състояние. Нокътното легло постоянно изгражда нокътна тъкан, и приемът на адекватно количество витамини, минерали и нутриенти подпомага както дължината, така и здравината и формата на новите нокътни клетки.

Всяка промяна във външния вид на ноктите като поява на чупливост и петна е знак за недостиг на важни витамини и минерали. Кои са най-важните витамини и минерали, необходими за поддържането на ноктите ви здрави и красиви всеки ден?

Биотин

Биотинът, или наречен още витамин В7, се грижи за клетъчното делене, както и за метаболизма на протеини и аминокиселини. Именно протеините и аминокиселините са градивния материал за растежа на нашите нокти. Консумацията на храни, богати на биотин като жълтък на яйце, авокадо, млечни продукти и сьомга, ще заздрави ноктите ви и ще подпомогне растежа им.

нокти

Желязо

Желязото е изключително важно за поддържането на редица телесни функции, включително производството на хемоглобин – молекулата в кръвта, която пренася кислород до клетките и органите. Желязото освен това е необходимо за поддържане на здрави кожата, косата и ноктите.

Смята се, че чупливите нокти са един от първите симптоми, че в организма ви има дефицит на желязо. Ако имате хроничен дефицит ще забележите и съществена промяна в структурата на ноктите – средата на нокътя ще започне да се вдлъбва, а външната страна на нокътя – да се повдига нагоре.

Можете да си набавите желязо като хапвате повече  телешко и пилешко месо, яйца, фъстъчено масло и бобови храни. Не забравяйте да приемате и достатъчно количество витамин С, който е от съществено значение за правилното усвояване на желязото.

Магнезий

Магнезият е важен минерал, който участва в над 300 процеси в човешкото тяло, включително синтеза на протеин, от който зависи растежа на ноктите. Вертикалните бели линии по ноктите могат да са знак за дефицит на магнезий. Можете да си забавите магнезий по естествен начин като консумирате повече храни, богати на магнезий като зеленолистни зеленчуци, киноа, бадеми, кашу и банани.

нокти

Омега-3

Омега-3 мастни киселини помагат за овлажняването и хидратацията на ноктите, като по този начин ги прави бляскави и здрави. Освен това, омега-3 намалява възпалението, подхранва и ускорява растежа на ноктите. Ако ноктите изглеждат сухи и с неравна повърхност, вероятно имате нужда от повече храни, богати на омега-3 като риба, ленено семе, чия, лешници и яйца.

Цинк

Цинкът е необходим за осъществяването на редица процеси в тялото, включително – за растежа и клетъчното делене. Ноктите са изградени от вид клетки, които се делят много бързо. Поради това е необходимо постоянно снабдяване с цинк, което ще насърчи здравия растеж на ноктите.

Недостатъчният прием на цинк може да доведе до дегенерация на нокътната плочка и поява на бели петна по ноктите. Животинските протеини като говеждо месо, птиче месо, риба и яйца са богати източници на цинк. Сред растителните източници, богати на цинк са соята, нахутът, черният боб, ядките и семената.