frida.bg
мед

Мед за красота: какво още трябва да знаем?

Вероятно всеки от вас има бурканче мед вкъщи. Медът е най-достъпната лечебна съставка, която можем да добавим в ежедневния си ритуал за красота.

Медът, наричан в древността „нектар от боговете“, притежава невероятни антисептични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и лечебни качества. Освен това, медът е изключително ценена съставка и в грижата за красотата.

Предлагаме ви 5 начина, по които можете да използвате меда за чиста кожа, блестяща коса и подхранваща грижа всеки ден.

Премахване на пъпки

Медът притежава силни антибактериални свойства, а както знаем, бактериите са една от основните причини за появата на пъпки и несъвършенства. Медът не само ще дезинфекцира, но и ще подпомогне намаляване на зачервяването и възстановяването на кожата. Нанесете малко мед върху пъпката вечерта и оставете да действа цяла нощ. Ще забележите, че на сутринта зачервяването е намаляло, а пъпката е почти незабележима.

Подхранване на лицето

Кожата на лицето има нужда от допълнително подхранване в студените месеци, а медът е една от най-ефективните съставки, които можем да използваме за тази цел. Медът ще подхрани кожата в дълбочина, ще изравни тена и ще намали несъвършенствата. Почистете кожата си и нанесете тънък слой мед върху нея. Изчакайте меда да действа 20 минути и отмийте с хладка вода.

Заздравяване на косата

Прополисът, който се съдържа в меда, подхранва скалпа, заздравява косата от корена до върха и намалява появата на нацепени краища. Маската с мед е идеалното решение. Нанесете я от основата до върховете на косата и оставете да действа 20 минути, след което отмийте с шампоан.

Антицелилитно действие

Масажът с мед е едно от най-ефективните средства в борбата срещу целулита. Той подобрява циркулацията на кръвта и стимулира движението на лимфата. Освен това медът ще освободи кожата от токсини и ще я направи мека и нежна. За да си направите масаж с мед смесете една лъжица мед и една лъжица сода в малка купа, объркайте добре и разтрийте с получената смед интензивно по бедрата и засегнатите от целулит зони точно преди душ. Содата ще ексфолира кожата, а медът ще я подхрани в дълбочина.

При изгаряне на кожата

Медът съдържа антиоксиданти и както видяхме притежава силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Освен това медът намалява възпалението и подпомага заздравяването на кожата. Всичко това превръща меда в идеалното лечение и първа помощ при леки слънчеви изгаряния.