frida.bg
оргазъм

5 невероятни ползи от редовното получаване на оргазъм                

Получаването на оргазъм – било то самостоятелно или с любимия човек, безспорно е сред най-големите удоволствия, на които обичаме да се наслаждаваме като пълнолетни сексуални същества. Според специалистите обаче, редовното получаване на сладкото удоволствие има много повече ползи за тялото и ума, отколкото подозирахме до сега. Представяме ви някои любопитни ползи от редовното получаване на оргазъм, които ни вдъхновяват за още!

Оргазмът подобрява настроението

Ако напоследък се чувствате отегчени, потиснати или стресирани, оргазмът може да се окаже решение на проблема. Когато получаваме оргазъм в мозъка ни се освобождава допамин (хормон на щастието), епинефрин, който ви помага да се отпуснете, както и окситоцин, който стимулира интимността и свързването с другия (… а защо не и със себе си!). По този начин редовното получаване на оргазъм може не само да ви достави моментна наслада, но и трайно да повиши настроението ви, в следствие на което да се чувстате по-спокойни и щастливи.

Оргазмът подобрява качеството на съня

Според National Sleep Foundation, правенето на секс улеснява заспиването и спомага за по-добро качество на съня. Както вече споменахме, по време на оргазъм се освобождават редица хормони, които намаляват стреса и помагат на тялото ни да се отпусне. Освен това, сексът по естествен начин повишава нивата на естроген, което удължава РЕМ фазата на съня или т.н. фаза на дълбок сън, при който нервната ни система се възстановява оптимално.

Оргазмът е натурално болкоуспокояващо

Редовното получаване на оргазъм притежава невероятната способност да намалява болката от различно естество. Без значение дали страдате от тензионно главоболие, мускулни спазми или менструални крампи, един оргазъм ще свърши по-добра работа от хапче парацетамол. На како се дължи този ефект? Ендорфините, които се освобождават при всеки оргазъм не само повишават настроението, но също така облекчават болката.

Оргазъм за здраве и дълголетие

Проучванията показват, че редовното получаване на оргазъм подобрява общото ни здравословно състояние и води до дълголетие. Когато човек достига оргазъм, всички мускули в тялото се напрягат. Сърдечната честота се увеличава, а дишането се ускорява, за да се осигури адекватен приток на кръв към всички части на тялото. По този начин тялото се съживява, изпълва се с усещане за виталност, младост и здраве.

Положителна самооценка и любов към тялото

Получаването на удоволствие всеки ден води до повишаване на самооценката и подобрява начина, по който възприемаме тялото си. И как да не обичаме това прекрасно тяло, което ни носи толкова много наслада? Когато харесваме и обичаме тялото си това на свой ред ни стимулира да се грижим за него – с повече полезни храни, упражнения, хубави думи – и ни кара да обичаме себе си повече.