frida.bg
стрии

Стрии: как да се предпазим от появата им?

Стриите често навестяват кожата ни, когато тя е подложена на значителна промяна, например наддаване на тегло или отслабване. Можем давидим червените ивици най-често върху бедрата, корема, гърдите и ръцете. Това са местата, които най-бързо се променят при вариране в килограмите.

До голяма степен за тяхната поява е отговорна генетиката, но хормоналните проблеми или приемът на хормонални лекарства също може да доведе до поява на стрии. Неслучайно за първи път се сблъкваме със стриите през пубертета.

Факт е, че основна причина за появата на стрии остава загубата на еластичност на кожата. Това може да се предотврати ако повишим еластичността на кожата си и я хидратираме редовно. Това може да превърне риска от тяхната поява от значителен в минимален.

Всичко е в превенцията.

Да премахнете вече появили се стрии по естествен начин е малко вероятно. Стриите са вид белези, които рядко избледняват достатъчно, за да станат невидими. Има обаче някои средства, които могат да помогнат за свеждане до минимум на появата им, както и да им помогнат да избледнеят по-бързо.

Ако сте в процес на отслабване, качване на килограми или сте бременна, може да намалите или направо да избегнете стриите като използвате правилните продукти. Бъдете упорити и мажете проблемните зони – бедра, ханш, кореми гърди, два или три пъти на ден.

Витамин А

Витамин А, или ретиноид, прави кожата по-гладка и я подмладява. Локалното използване на витамин А или приемането на витамин А под формата на капсули може да допринесе за поддържането на еластичността на кожата и цялостния й вид. Диета, богата на храни, съдържащи витамин А като моркови и сладки картофи, също може да ви помогне да избегнете появата на стрии.

Алое вера

Има малко клинични доказателства за това дали алое вера наистина лекува стрии. Факт е, че алоето е един от най-добрите продукти за хидратиране и омекотяване на кожата. Всичко, което ни трябва, за да повишим нейната еластичност и да предотвратим появата им. Нанасяйте чист алое вера гел върху проблемните зони всеки ден и със сигурност кожата ви ще остане нежна, гладка и без стрии.

Колаген

Колагенът е основният протеин в кожата, който й позволява да запази формата си и да изглежда здрава. С напредване на възрастта колагенът намалява и това може да се превъне в причина за появата на стрии. Добрата новина е, че производството на колаген може да бъде стимулирано с прием на хиалуронова киселина, например на капсули.

Скраб със захар

Втриването на захарен скраб върху кожата също има способността да повиши еластичността на кожата и да ни предпази от стрии. Редовното ексфолиране премахва мъртвите клетки и повишава циркулацията. По този начин кожата се обновява и регенерира по-бързо. Неслучайно микродермабразиото, извършено от дерматолог, е един от малкото клинично доказани методи за премахване на стриите.

Кокосово масло

Тъй като стриите са белези от увреждане на кожата, кокосовото масло може да помогне за бързото им излекуване. Прилагането на чисто кокосово масло върху проблемните зони всеки ден ще хидратира кожата ви, ще я направи по-еластична и ще запази здравия й вид за по-дълго.