frida.bg
чистене

Чистене на дома като метафизичен акт на презареждане и пречистване от негативи.

Когато чистим пространството, което обитаваме, винаги трябва да се настроим на по-висока енергийна вълна и да подходим ритуално, съчетавайки баналния хигиенизиращ акт с тайнството на езотеричната практика на пречистването. Така са правели нашите баби, бабите на днешните японки, еврейки, мохамеданки и жени от много други култури в миналото, когато хората са били по-склонни да обвързват материалния и духовния си свят с енергията в природата.

Едно време, почистването на и около дома е било момент за ритуално прогонване на лошото и привличане на доброто в живота. Нашите баби са премитали с вълшебни метли и са премивали с омайни билки стаи, чердаци и дворове. Ограждали са имотите си с ароматен здравец, който да предпазва от лошо и съхранява добрата магия вътре.

Ритуали за почистване на дома и тялото можем да намерим във всички култури. Както традиционно пречистваме тялото си с постене и спазване на различни диети и режими на хранене според религията и личната си култура, по подобен начин постъпваме и с местата, които обитаваме и където съхраняваме вещите и спомените си. Почистваме ги буквално и метафорично. И макар много от нас днес да не отделят нужното време и внимание на този основен ритуал в битуването, удовлетворението и ползите от него си заслужават личното ни отношение. Защото ако домът е нашия храм, то ние сме жреците в този храм.

Отваряйки широко прозорците, сваляйки от тях мръсотията, проправяйки път на въздуха и слънцето към домовете и тайниците ни, ни кара да се чувстваме освободени, ободрени и пречистени.

чистене

Метлата е класически инструмент за пречистване на пространството !но не само! с който са си служили във всички човешки култури!

Метлата е задължителен инструмент за всеки дом и работно пространство! Тя има множество приложения – нещо като пешкира/хавлията за космическия пътешественик, но това е друга тема…

Дори и да нямаме нужните знания и умения да се придвижваме с нейна помощ из времето и пространството, нашата стара домашна помощница Метлата ни служи вярно на физично и метафизично ниво в бита!

Около метлата в действие се завихря силна застояла енергия, която може и трябва да бъде превърната в позитив!

Също много важно е кой и как мете с нея, защото Метлата е програмирана да служи на онзи, който я управлява!

Винаги се мете от средата на помещението към изхода, освен в някои изключителни случаи, в които рядък късмет и изобилие са се застояли в дома и искаме да ги опазим. Когато метем в затворено пространство използваме лопата, но никога не поставяме лопатата пред себе си, а настрани – за да НЕ бъде насочена метлата и нейната посока на завихряне към нас или друг човек.

Не се ограничавайте до модерните мопове и прахосмукачки – добавете към задължителния си инструментариум за ежедневно пречистване на дома Метла, защото моповете са „парцали“, които задържат мръсотия и трудно се перат, а прахосмукачката е пластмасово изделие от много части, по чиито вътрешности също се задържат нечистотии.

Снабдете се с истинска Метла, направена от естествени материални и за по-сигурно – от вещо лице, за да й се вдъхне магия, но не е задължително. Магията сте Вие и вашата Метла в комбинация!

Метете, премитайте, замитайте, завихряйте, чистете, пречиствайте и не забравяйте ведно с това да наричате дома и късмета си докато го правите. За по-силен ефект – добавете вода с етерични масла, няколко стръка лавандула или си измислете своя магическа рецепта и посрещнете всяко утро с премитане.

чистене

Всеки самостоятелно най-добре може да „вгради“ мислите и наричанията в дома си, защото най-добре познава скритите кътчета, кюшета и чекмедженца, в които да бръкне, почисти и намести.

Сами най-добре можем да преценим и с кои вещи от миналото, натрупали тъга или загубили стойност, можем да се разделим и на кои просто трябва да отделим малко повече внимание.

Когато разчистваме, ние отваряме пространство за нови неща или просто пренареждаме на чисто и просторно нещата си. Пробваме нови начини да се почувстваме удобно в непосредствената си среда на битуване. Към дома си трябва да подхождаме със същата отговорност, която дължим на себе си, особено ако отглеждаме семейство.

Според древната източна мъдрост, без премитане с метла почистването на дома ще се лиши от важен аспект в езотеричната си символика. В българската традиция също има вярвания, свързани със замитането, според които около метлата в действие се завихря силна енергия за изтласкване на лошотията навън и надалече!

Източник: Masha&TheMagick