frida.bg

Ако не можете да отговорите с „да”, по-добре е да се разделите с партньора си: психолозите посочват 2 ключови въпроса

Не всички отношения между двама души продължават дълго и завършват с брак, създаване на семейство и дълга и щастлива старост с прекрасни внуци. Мнението за вечната любов и половинка, създадена именно за вас e една от най-големите заблуди, които се насаждат в съзнанието ни още от детството. Но как да разберем дали е дошло време за раздяла? Психолозите смятат, че има много начини да изясним пред себе си отговорите на този труден въпрос.

Ако не успеете да отговорите категорично с „да” на двата въпроса по-долу, това означава, че отношенията ви са се изчерпали и най-добре е да направите голямата крачка, за да се избавите от неизбежното отчуждение и душевни терзания.

Тежкият товар на взаимоотношенията

Всеки човек носи уникална индивидуалност и да се натъкнеш на своето идеално копие е напълно невъзможно. Когато се срещаш с някого, не бива да имаш каквито и да е очаквания и изисквания към него. Например, можете да обичате с цялото си сърце и да сте напълно верен на своята половинка, но това не означава непременно, че към вас ще се отнасят по същия начин.

Според статистиката около 48% от мъжете и 52% от жените са склонни към изневяра. Много от нас не са готови да се съгласят, но тези цифри са потвърждавани многократно от различни социални допитвания и изследвания. Понякога може и да имаме съмнения, че партньорът ни изневерява, но премълчавайки за всичко случващо се, попадаме в капана на страха, че ще останем сами. Това е само един пример как много от нас насила стават заложници на нещастни отношения с партньора. И за да разберем дали е редно да продължаваме така или не, специалистите по взаимоотношения предлагат да отговорим на следните два въпроса:

Първи въпрос: ако можехте да се върнете в началото на отношенията, щяхте ли да ги искате?

Когато в началото хората започват да се срещат, те все още не знаят плюсовете и минусите на човека отсреща, затова е сложно да оценим партньора такъв, за какъвто се представя пред нас. В хода на развитие на отношенията ние опознаваме един друг. И така, щяхте ли да запазите половинката до себе си, ако имахте възможността да промените нещо? Ако не можете да отговорите на този въпрос с „да”, тогава е по-добре да сложите край на връзката. Фактът, че все още поддържате връзка с партньора е доказателство, че подсъзнателно съжалявате за пропиляното време, а не, че подхранвате любовта и предаността си към него. Суровата действителност е такава – глупаво е да губите още време в опасения да не би да пропилеете всичко, което сте имали досега, макар и изграждано върху душевни страдания.

Втори въпрос: ако можехте да се събудите сутрин напълно сам, щяхте ли да искате да срещнете сегашния си партньор?

Този въпрос е много важен, тъй като ще ви помогне да осъзнаете собствените си притеснения относно каква болка би донесъл разривът на отношенията ви. Преди да прекратите връзката е важно най-напред да изясните в главата си изпивате ли любов към сегашния си партньор. Ако сте водени от чувството на съжаление към него, то да останете заедно не е най-доброто решение, защото така вредите не само на себе си, но и давате напразни надежди на човека до вас. Целият смисъл на взаимоотношенията се състои в насладата от споделеното време помежду ви. Ако не изпивате това усещане, време е за раздяла. И колкото по-рано се случи тя, толкова по-добре и за двама ви. Може би сега това ви се струва непосилна стъпка, дори не можете да си представите ситуацията, но времето намества всичко на правилното място и сами ще стигнете до извода, че сте взели правилното решение.

Нищо не е загубено

Невъзможно е да се каже с точност трябва ли днес да се разделим с половинката си, защото психологията не е точна наука. Задавайки си всички тези въпроси, непременно се доверете на сърцето си. То знае със сигурност как е най-добре да постъпите.

И запомнете следното златно правило – най-добрите решения се взимат в течение на 10 секунди. Всичко, което продължава след това са просто ненужни съмнения. Ако се съмнявате, то подсъзнателно сте наясно, че вече не получавате удоволствия от отношенията ви с партньора. А как да постъпите в такава ситуация можете да решите само вие, а не психолозите.