frida.bg

5 причини да поддържате връзка/контакт с бившия

Комуникацията е една от основните причини за прекратяване на взаимоотношенията или по-скоро – липсата на такава. Затова не е изненада, че общуването с някого, с когото точно сме прекратили романтична връзка се оказва предизвикателство. Затруднението се увеличава, когато става въпрос за човек, с когото искаме да се съберем. Според много хора именно липсата на контакт е разковничето, което ще привлече любимия отново. Други обаче смятат, че именно комуникацията е ключът към запазването на връзката между двама души. Представяме ви 5 причини да поддържате връзка/контакт с бившия

Без комуникация няма връзка. Най-лесният начин да покажете на някого, че не желаете да имате отношения с него, е да прекратите общуването. Комуникацията е дори по-важна след раздялата, защото:

  1. Раздялата оставя продължителни чувства на подозрение, недоверие и напрежение – особено когато нещата не са вървели добре от известно време. Чрез спиране на комуникацията вие показвате на другия човек, че за вас връзката е неспасяема. Това е дори по-силна проява в сравнение с бедната комуникация, която е спомогнала за или дори предизвикала края на отношенията.
  2. След раздялата нещата просто не са такива, каквито изглеждат – дори и да смятате, че познавате бившия си. Липсата на комуникация означава, че нямата представа какво се случва в живота на другия човек. Колкото по-дълго поддържате мълчанието, толкова по-далечни един за друг се оказвате.
  3. Желанието да запазите комуникацията е признак на емоционална зрялост. Показва, че сте сигурни в себе си. Докато липсата на контакт помага да избегнете недоразуменията и потенциално неудобните ситуации, също така демонстрира, че в момента не желаете да се занимавате с емоциите на другия човек.
  4. Общуването предоставя яснота за отношенията. Липсата на контакт, от друга страна, запазва надеждата за подновяване на отношенията по-дълго от необходимото.
  5. Комуникацията ви позволява да покажете на другия човек как нещата могат да са различни.

Докато поддържането на контакт с бившия определено увеличава шансовете ви за подновяване на връзката, важно е да не прекалявате. Уверете се, че общувате качествено и запазвате уважение един към друг. Добре е да не очаквате, че ще комуникирате на същото ниво, както когато сте били в романтична връзка.