frida.bg
изневяра

Емоционалната изневяра: какво трябва да знаем?

Ако напоследък сте станали изключително близки със симпатичния колега в офиса и му изпращате съобщения тайно, е, това може да е знак, че сте на ръба на емоционалната изневяра. Може би не смятате несексуалната интимност с човек от другия пол за нещо лошо, но според експертите това може да съсипе връзката ви точно толкова, колкото и фактическата изневяра.

Какво всъщност е емоционална изневяра?

Емоционалната изневяра е определен тип тайна и постоянна близост с някого, който не е нашият постоянен партньор. Въпреки че става въпрос за несексуална интимност, тя е способна да отслаби и дори да разруши близостта с половинката ви. Защо това се случва?

Признаваме или не, близкото приятелство с човек от противоположния пол винаги съдържа известно количество … електрически заряд. Малки закачки, шеги, комплименти могат да станат основа за формиране на уж невинна, но еротична близост, която може да премине във фактическа изневяра.

Факт е, че всяка връзка изисква от нас определено количество енергия. Тази енергия приема формата на мисли за другия, ангажиране в общи дейности, взаимна помощ и споделяне на личния свят. Определено не отдаваме огромно количество енергия на познатите си. Не е така обаче, когато става дума за най-близките ни хора.

По същия начин, когато започваме нова връзка усещаме, че вече нямаме много време за приятелите и близките си. Цялата ни енергия започва да тече към обекта на романтичните ни желания.

Какво се случва, когато започнем да формираме още една близка връзка с външен човек? Е, връзката с настоящия ни партньор ще отслабне. Но струва ли си риска?

Как да разберем, че сме се забъркали в емоционална изневяра?

Чести срещи

Срещате се толкова често, че самите вие започвате да се чувствате неудобно. Когато партньорът ви попита с кой ще се виждате му казвате, че срещата ви е с друг човек. Случва се да послъгвате, за да не си помисли любимият ви, че се случва нещо нередно. Всъщност точно това се случва.

Комуникация

Поддържате интензивна комуникация с този човек през целия ден, както и в съмнителни часове. Например, след полунощ… Отделяте много време на това да разменяте текстови съобщения, имейли или видео разговори.

Споделяне

Ако трябва да споделите вълнуваща новина или просто искате да изтъжите душата си, на кого бихте се обадили? Ако отговорът е в полза на външния човек, то е много вероятно да сте заплетени в мрежата на емоционална изневяра.

Натрапчиви мисли

Този нов човек сякаш превзема мислите ви. Може също да откриете, че ви е трудно да се концентрирате върху нещо различно. Той е в ума ви, когато се събудите сутрин, както и преди да заспите през нощта. Например, мислите за този човек, когато се обличате, надявайки се той да ви види и забележи външния ви вид.

Чувство за разбиране

Вярвате, че този човек наистина ви „разбира“, дори по-добре от романтичния ви партньор. Смятате, че той ви вижда такива, каквито сте, че сте еднакви и споделяте много общи интереси и вярвания.

Неподходящо споделяне

Обсъждате много лични теми, включително проблемите в настоящата ви връзка. Споделяте притесненията си с този външен на връзката ви човек. Докато правите това обаче, вие увеличавате недоволството от партньора си, създавайки благоприятна почва за конфликти.

Нелоялни сравнения

Често сравнявате партньора си с този човек. Може да се ядосате на любимия си, че не прави нещата така, както другият човек. Започвате да идеализирате този нов човек, докато патньорът ви започва да изглежда по-зле в очите ви. Ставате все по-критични и недоволни към партньора си.

Имате тайни

Когато започнете да лъжете или да пазите тайни това е очевиден знак, че правите нещо нередно. Например, опитвате да скриете текстовите съобщения и обажданията с другия. Обикновено крием неща или лъжем, когато дълбоко в себе си знаем, че нещо в поведението ни не е наред.

По-малко време за вашия партньор

Вашият партньор започва да получава все по-малко от вас, докато другият човек получава все повече. Независимо, че нямате намерение да се разделяте с половинката си вие устремено вървите в тази посока. Инвестирайки все по-малко енергия, близост, споделяне, интимност във връзката ви, вие бавно и сигурно започвате да я разрушавате.

Ако се припознавате в тези признаци, може би е време да се запитате – какво всъщност искате да постигнете с това ново приятелство? Как то се отразява на настоящата ви връзка? Искате ли да я запазите или точно обратното?

Много често не си даваме сметка, че сме започнали емоционална изневяра. Смятаме това невинно приятелство за напълно безобидно. Е, поне до момента, в който започнат да се проявяват истинските проблеми с партньора ни.

Какво можем да направим? Най-напред да бъдем откровени със себе си – какво искаме? Ако ценим партньора си и искаме да запазим отношенията снего е редно да разредим и дори прекъснем отношенията с новия човек.

Ако искаме обратното, да бъдем с новия човек, е редно да прекъснем отношенията с настоящия партньор. Ако имаме яснота за собствените си желания и мотивации, ще избегнем много недоразумения, проблеми и най-вече – ненужно разбити сърца.