frida.bg
манипулация

Love bombing: изкусната манипулация на токсичната любов

Love bombing. Може би една от най-опасните и токсични стратегии в света на взаимоотношенията, която трябва да познаваме добре, за да не падаме в капана й. „Бомбардирането с любов“ е изкусна манипулация, която цели да ни вкара в опасна игра, дирижирана често от личности с нарцистични черти (нарцистично личностно разстройство или нарцистична акцентуация на характера).

Отвъд психологическите термини, в тази манипулация има твърде много прояви на любов (и твърде малко истинска любов!). Нищо не е такова, каквото изглежда. Как всъщност да разпознаем, че сме на прицела на нечий нарцистичен „любовен обстрел“?

Връзката се развива твърде бързо

Всъщност, едва сте се запознали, но имате чувството, че темпото, с което се развиват отношенията ви е твърде бързо. Например, излизате едва от 1-2 седмици, а другият вече ви казва, че вие сте човекът, който е чакал цял живот и предлага да планувате почивка заедно, осиновяване на домашен любимец или съвместен живот? Хм, може би трябва да отстъпите назад!

Получавате твърде много внимание

Кой не иска да получава внимание и подаръци от новата си тръпка? Е, тук говорим за нещо малко по-различно. Например, той се появява под прозореца на дома или офиса, в който работите с букет цветя или с изпълнение на романтична песен? Просто да ви изненада? Изглежда странно, нали? И е точно такова, внимавайте!

Той се съгласява с всичко, което кажете

В началото може и да ви се стори, че това е прекрасно. Най-сетне сте срещнали човек, който мисли точно като вас и сте на една вълна. В случая става дума за това, е той се съгласява с абсолютно всичко, което кажете, за да ви „омагьоса“, че сте намерили идеалния партньор. Липсата на лично мнение е опасен знак, който може да означава съзависимост или началото на една токсична манипулация.

Той казва двете думички … твърде бързо

„Обичам те“ са прекрасни думички, но когато дойдат твърде бързо и неочаквано, това може да е отново опит за токсична хипнотизация, която да замъгли ясната ви преценка за човека пред вас – такъв, какъвто е.

Той иска да знае всичко за вас

Когато той иска да знае всичко за вас в детайли – от детството до начина, по който прекратихте последната си връзка – това също е червен флаг. Вие се разкривате напълно, а той – отговаря на същите въпроси доста лаконично.

Имайте предвид, че докато вие говорите той си води бележки за слабите ви места, които може да използва срещу вас по-късно. Това е класическа стратегия на нарцистичните личности, която трябва да познавате много добре, за да се предпазите.

Краят на „медения месец“

Всичко до тук изглежда твърде хубаво, за да е истина, нали? Първата фаза може да се характеризира като отрупване или бомбардиране с любов, но след това идва следващата фаза – любовният кошмар. Изведнъж вместо комплименти започвате да получавате безобразни обиди, обезценяване, сцени на ревност, обвинения, вербално, емоционално и дори физическо насилие.

Поведението на бомбардировача бавно, но сигурно става емоционално наситено и насилствено. Той знае, че рязката смяна на любовното боготворене с неговата пълна противоположност води до ментално объркване, съмнения в себе си и нужда да си докажем, че заслужаваме първоначалното състояние на любов.

С други думи, създава се почва за любовна пристрастеност или омагьосан кръг. В него сцените на екстремна любов и насилие започват да се сменят. След сцена на ревност, наситена с обиди, обезценяване, обвинения и дори насилие може да дойде отново сцена на екстремно обожание и боготворене, и обратното.

Твърде много любов в началото на връзката е абсолютен червен флаг, че може би сте на прага да влезете в токсична връзка. Бъдете бдителни в любовта, за да се предпазите от разрушителните последствия на токсичните отношения.