frida.bg
масла

5-те най-ефективни етерични масла против бръчки

Етеричните масла стават все по-популярни. Те повлияват нашето положително нашето настроение, емоции, мотивация, но не само. Някои етерични извлеци имат лечебни свойства и подпомагат нашето здраве и не на последно място – състоянието на нашата кожа.

Факт е, че всички ние искаме да забавим признаците на стареене на кожата колкото може по-дълго. В същото време търсим натурални средства, за да бъдем в крак с тенденцията към природосъобразен и максимално естествен начин на живот.

Това е една от причините все повече хора да се обръщат към билките и билковите екстракти, които наричаме с модерно звучене „етерични масла“. Много от тях притежават силни противостареещи свойства и можем да ги видим като важни съставки в редица козметични кремове.

Кои са те и как да ги използваме, за да се възползваме максимално от антиейдж ефектите им?
Шипка

Знаем, че шипката е пълна с витамин С, а с нея можем да си приготвим изключителен чай против настинка и грип през зимните месеци. Маслото от шипка е един от най-добрите растителни извлеци, които намаляват бръчките и старческите петна. Маслото от шипка е богат източник на есенциални мастни киселини (EFA), включително олеинова, палмитинова, линолова и гама-линоленова киселина (GLA). Всички те ни помагат да неутрализираме сухотата и да намалим появата на фини линии.

Нар

Маслото от нар е сред т.н. базови масла, в които можем да разтваряме по-силните концентрирани етерични масла. Въпреки това съвсем не трябва да подценяваме маслото от нар, защото то е изключително мощно средство в борбата със стареенето на кожата. Ще забележите, че маслото от нар има тъмночервен цвят, което се дължи на наличието на полезни биофлавоноиди. Биофлавоноидите и мастните киселини също така го правят отличен продукт за предпазване на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Роза

Маслото от българска роза е изключително мощно средство срещу бръчки. Доказано е, че розата има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на зачервяването и подпухналостта. Освен това то засилва обновяването на епидермалните клетки и поддържа кожата по-млада за по-дълго.

Тамян

Етеричното масло от тамян също е скъпоценен подарък за кожата ви, особено след трийсетата година, когато започват да се появяват фини линии и бръчки. Маслото от тамян притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства. Освен това стимулира производството на колаген и еластин, което не само ще забави, но и ще заглади вече съществуващите бръчици.

Сандалово дърво

Сандаловото дърво е известно с качеството си да намалява бръчките. То съдържа високо количество сесквитерпени, които стимулират кожата постоянно да се обновява. Когато кожата ни лесно може да се възстановява, например след продължително излагане на слънце, тя със сигурност ще изглежда по-жизнена и млада.