frida.bg
кожа

5-те най-добри етерични масла за млада и красива кожа

Етеричните масла притежават способността да ревитализират и обновяват състоянието на нашата кожа, както и да възвръщат присъщите й красота, блясък и жизненост. Маслата са натурална алтернатива на скъпите козметични кремове, често със същите, но натурални ползи и ефекти.

Факт е, че се появяват все повече „био“ и „натурални“ козметични брандове, които залагат на естествени съставки и най-вече – на полезните свойства на етеричните масла.

Защо да изберем маслата в грижата за кожата ни?

Етеричните масла представляват концентрирани екстракти от лечебни растения и билки, които имат характерни полезни свойства както за здравето, така и за красотата.

Сред най-познатите полезни свойства на маслата за кожата са:

  • Намаляване на възпаленията
  • Намаляване на несъвършенствата
  • Намаляване на фини линии и бръчки
  • Премахване на белези и стрии
  • Освежаване и избистряне на тена
Кои са най-добрите етерични масла за кожата?
Гераниум

Маслото от гераниум намалява излишното омазняване на кожата и ни помага да се справим с възпаленията и акнето. Освен това, гераниумът прави кожата по-еластична, здрава и мека. Намалява бръчките, подобрява циркулацията и подпомага възстановяването на кожата.

Тип кожа: комбинирана/мазна

Лимон

Познаваме етеричното масло от лимон с неговите антибактериални и имуностимулиращи свойства. В грижата за кожата маслото от лимон намалява излишното омазняване, предотвратява пъпките, намалява видимостта на порите и изсветлява тена.

Тип кожа: комбинирана/мазна кожа

Морков

Маслото от семената на морков все още е малко познато у нас, но е едно от най-добрите масла в грижата за кожата. То подпомага регенерацията на клетките, подобрява значително вида на зрялата кожа, хидратира и намалява белезите по кожата.

Тип кожа: суха/зряла кожа

Тамян

Маслото от тамян притежава силни антибактериални и антивъзпалителни свойства. То защитава кожата от вредните въздействия на околната среда, осигурява защитен филм срещу замърсяването, слънчевата светлина, бактериите и др. освен това, маслото от тамян стимулира обновяването на кожата, намалява фините линии и й връща младежкия и сияен вид.

Тип кожа: всички типове кожа

Иланг-Иланг

Маслото от иланг иланг притежава невероятен аромат, но освен това намалява излшното омазняване, предотвратява възпаленията, регенерира клетките, намалява бръчките и възобновява цялостно вида на кожата ни.

Тип кожа: всички типове кожа

Как да използваме маслата?

Трябва да знаем, че маслата са силно концентрирани и не е препоръчително да се използват директно и самостоятелно върху кожата. Това може да причини изгаряне, алергична реакция и други неприятни симптоми.

Преди да започнете да използвате определено етерични масло, уверете се, че не сте алергични като капнете 1 капка във вътрешната страна на китката ви. Ако след 5 минути няма никакво зачервяване и дискомфорт, можете да използвате маслото в грижата за кожата ви.

Добавете 2-3 капки от маслото в ежедневния ви хидратиращ крем или лосион за лице, за да подсилите полезните му ефекти. Това е един от най-лесните и безопасни начини да използваме етеричните масла в грижата за кожата.

Можете също така да потърсите рецепти за приготвяне на натурален крем за лице или маска у дома, съобразно нуждите на вашата кожа, за да я подхраните в дълбочина и да й помогнете да засияе отвътре!