frida.bg
хармония

Ароматерапия за дома: да създадем хармония и спокойствие вкъщи

Ако очите са прозорците на душата, то можем да кажем, че носът е ключето към нашето емоционално благополучие и хармония. Емоциите и ароматите са в постоянна взаимовръзка. Емоционалните състояния впечатват ароматите наоколо и превръщат това в паметова следа. След това тези аромати на свой ред извикват впечатаните емоционални състояния със себе си – положителни или отрицателни.

Доказано е, че определени аромати предизвикват сходни емоционални и физиологични реакции у хората. Това е базата на развитие и изследване на холистичната медицина, която наричаме ароматерапия.

В продължение на години се изследват ефектите на определени цветни, дървесни и други извлеци върху човешкото състояние и емоции, за да се изведат патерни в това как да се лекуваме и да връщаме своята емоционална хармония.

В тази статия искаме да разгледаме нещо по-специфично, а именно – как да върнем хармонията в дома си с помощта на ароматерапията? Кои са най-подходящите аромати за всяко помещение? Как с помощта на маслата да се чувстваме по-най-добрия възможен начин вкъщи?

Антре/Коридор

Когато се прибираме вкъщи обикновено искаме да се почувстваме спокойни, приветствани, балансирани. Можем да направим това като използваме етерично масло или пръчица с аромат на ванилия, грейпфрут или канела. Тези аромати освежават и в същото време успокояват нервната система и сякаш ни казват: „Добре дошли у дома…“

Всекидневна

Нашата всекидневна е мястото, в което се събираме, за да си приказваме с приятели, да гледаме филм, да изпием чаша вино с любимия… За нея най-подгодящ е ароматът на тамян. Той едновременно успокоява и тонизира нервната система, за да можем да останем будни, активни и в същото време релаксирани.

Кухня

Цитрусовите аромати са най-добрите есенции, които можем да използваме, за да освежим кухнята си. Те освежават пространството и премахват ненужните миризми на готвено. Аромати като портокал, грейпфрут, мандарина, мента и канела са идеалните есенции, които можем да сложим в дифузера, докато приготвяме нещо вкусно за хапване за себе си и нашите любими хора.

Спалня

Тук зависи много какво искате да правите – сън или секс? Ако сте уморени и искате да заспите доверете се на лавандула и лайка. Комбинацията между двете етерични масла ще ви помогне да заспите бързо и да имате наистина дълбок и възстановяващ сън.

Ако искате обаче да създадете романтична или страстна атмосфера в спалнята си доверете се на иланг иланг, сандалово дърво и роза. Те ни настройват на по-чувствена вълна и действат като натурален афродизиак.