frida.bg
портокал

Масло от портокал: баланс на емоциите и нервната система

Голяма част от нас свързват мириса на портокал с детската си възраст. Помня как белехме портокали като деца и запазвахме корите, за да ароматизират помещението по-дълго. Ухание на уют, топлина, свежест.

Етерично масло от портокал е едно от най-използваните в ароматерапията. То притежава освен носталгичен цитрусов аромат и безспорни лечебни свойства.  Произвежда се предимно от сладък портокал (сitrus sinensis), притежава сладък и свеж аромат и се използва като връхна нотка в парфюмерията.

Според специалистите по аромати инхалирането или масажът с етерични масла пренася ароматните молекули към лимбичната система, която на свой ред отговаря за регулацията на емоциите и стреса. Не случайно ефектът на маслата върху настроението и емоциите ни е толкова силен!

Масло от портокал: защо е толкова ценно?

orange juice

Намалява тревожността

Все повече се провеждат научни изследвания, чиято цел е да докажат лечебните ефекти на етеричните масла върху човешкия организъм. Едно от тях показва директната връзка между вдъхването на етерично масло от портокал и намаляването на тревожността и стреса. Ефектът е много по-силен при жените, отколкото при мъжете, което до някаква степен може да се обясни с по-голямата чувствителност на сетивата при нежния пол.

Подобрява храносмилането

Маслото от портокал притежава свойството да подобрява храносмилателните процеси и да ни помага да се справим с  подуването на стомаха, задържането на газове и констипацията. Освен това, етеричното масло ни помага да се справим със стомашните спазми и болки като отпуска мускулатурата на корема, но най-вече – нервната ни система.

Премахва възпаленията

Маслото от портокал ни осигурява бързо и ефективно облекчение от възпаленията – без значение дали са вътрешни или външни. Независимо дали страдаме от инфекция, простуда, наранили сме се или имаме друго възпалително състояние – маслото от портокал ще ни помогне да намалим възпалението и най-вече – болката и отока.

При проблеми с кожата и акне

Етеричното масло от портокал притежава способността да подхранва и успокоява раздразнената и възпалена кожа. Неслучайно е едно от най-подходящите масла за мазна и склонна към омазняване кожа. Освен това, то подобрява еластичността на кожата и нейната хидратация. Добавете 2-3 капки в нощния си крем, за да видите резултатите!

Силем афродизиак

Етеричното масло от портокал едновременно успокоява тялото и нервната система, но в същото време действа като афродизиак, който ни подготвя за чувствено преживяване в леглото. Отпускането е част от превключването на ума към наслаждението, а портокаловото масло може да ни помогне да се настроим на вълната на любовта!