frida.bg
манго

5 невероятни причини да хапваме повече манго

Манго е тропическият крал сред плодовете! Култивиран за първи път в Индия, Балнгладеш и Майанмар, мангото е любим плод в цял свят не само заради невероятния си вкус, но и заради невероятните ползи за здравето ни.

Мангото съдържа много малко калории, но за сметка на това много антиоксиданти и фибри, което го прави идеалният плод за хората, които искат да регулират теглото си.

Освен това, то е изключително богато на витамин А и С, както и на фолат, витамин В6, желязо. Мангото съдържа в по-малки дози калций, цинк и витамин Е.

Представяме ви още няколко невероятни причини да го добавите в менюто си и да го хапвате по-често!

манго

Подобрява храносмилането

Мангото съдържа специфични ензими, които подпомагат по-бързото разграждане на протеините. Освен това мангото съдържа много фибри, но не какви да е, а пробиотични фибри, които увеличават „добрите“ бактерии в храносмилателния тракт. Това на свой ред води до лекота в стомаха и бързо храносмилане.

Подсилва имунитета

Само едно средно по размер манго съдържа 2/3 от дневната ни доза витамин С – мощен антиоксидант, който подсилва имунната система и ни предпазва от свободните радикали.

Грижи се за очите ни

Мангото съдържа голямо количество витамин А – мощен антиоксидант, който подобрява зрението, предпазва очите от макулна дегенерация и загуба на зрение.

За отслабване и изгаряне на мазнините

Малко хора знаят, че фитохимикалите, които се съдържат в обелката на мангото, имат мощно стопяващо мазнините действие. Ако искате да отслабнете купувайте био манго и консумирайте не само сочната част, но и кората. Вътрешната част на мангото съдържа много фибри, които засищат глада и задоволяват желанието ни за сладко.

За чиста и красива кожа

Витамините А и С в комбинация се грижат за кожата ни и подпомагат нейното бързо възстановяване. Освен това, когато имаме добро храносмилане и добра чревна форма това се отразява благоприятно върху вида на кожата ни, тъй като интоксикацията често е в основата на акнето и кожните несъвършенства.