frida.bg
несподелена

Несподелена любов: уроците, които се крият под липсата на взаимност

Всяка една от нас е имала от онези моменти. Силна, обсебваща, влудяваща влюбеност към мъж, който не отговаря на чувствата й. Макар синдромът на несподелената любов да е по-характерен за младежката възраст, когато все още не познаваме добре себе си, трябва да признаем – не сме застраховани. Освен ако не сме достатъчно осъзнати за процеса, който се случва в нас самите, когато се влюбваме. Има няколко неща, които характеризират до голяма степен синдрома на несподелената любов. Кои са те?

the unrequited proposal

… фантазиите за идеалния друг

Оо, фантазията за идеалния партньор до голяма степен стои в основата на всяка несподелена любов. Толкова силно копнеем да преживеем бленуваната любов с някого, че сме готови да се влюбим без значение дали другия е положил усилия за това или не.

… страхът от интимност

Всъщност, да преживеем една изключителна интимност в любовта изисква от нас голяма смелост. Смелост да се отворим напълно за другия и да му позволим да ни види – такива каквито сме.

Понякога обаче хем искаме да преживеем любовта, хем се страхуваме да се отворим напълно. Тогава несподелената любов идва като начин да имаме и двете. За съжаление на цената на страданието от последвалото отхвърляне и самота.

… идеализирането на другия

Всяка любов започва с идеализация. Влюбването е свързано с това да видим другия като нещо изключително, божествено, неземно. При несподелената любов обаче има твърде много идеализации и някак отричане да видим фактите такива, каквито са.

… липсата на реципрочност

Когато единият партньор извървява всички стъпки в танца на връзката това говори за липса на реципрочност, която изхабява единия партньор емоционално. Липсата на реципрочност в отношенията говори сама по себе си. Другият няма интерес към вас и няма смисъл да наливате любовта си в отношения, които искате само и единствено вие.

Unrequited Love

… натрапчивите мисли

Несподелената любов е свързана с изтощителни натрапчиви мисли за другия, следене в социалните мрежи и дори на живо. Сякаш толкова много искате да убедите другия, че сте „достатъчно добри“ за любов, че изцеждате енергията си и това ви откъсва от истинския ви живот.

… бленуването за физически контакт

Когато сме попаднали в капана на несподелената любов не само преживяваме влудяващи и натрапчиви мисли за другия, но и изключително силно бленуваме за физически допир. Склонни сме да създадем цели сценарии, само за да докоснем другия. Да, най-невинно.

… чувство за самота

Чувството за самота е сигурен знак, че отсреща ни няма никой. Няма значение дали става дума за несподелена любов или за настоящата ни връзка. Самотата е знак, че няма емоционална връзка с другия човек.

Всички тези знаци показват, че е време да направим основна ревизия на поведението си, както и на това защо сме се влюбили в човек, който не отвръща на чувствата ни. Как можем да се справим с тази ситуация?

39/52

Има много неща, които можем да направим, за да се справим с емоциите и разбитото си сърце. Дори и да изглежда невъзможно към момента, особено ако сте съвсем в началото на лечебния процес, трябва да знаете, че всичко ще бъде наред. Просто си дайте време за възстановяване.

Несподелената любов може да бъде изключително болезнена, защото ни среща с всички наши страхове. Изоставяне, отхвърляне, липса на интерес. Сякаш губим самооценката си, както и почва под краката си.

Несподелената любов също така е една изключителна ВЪЗМОЖНОСТ да опознаем себе си, моделите си, страховете си, нуждите си, сенките си, но най-вече – ДА ИЗРАСНЕМ.

Дайте си време

Най-трудната част в процеса на лечение на собственото ви сърце тук е да си дадете цялото нужно ви време да изстрадате загубата. Няма значение, че в интерес на фактите вие никога не сте имали истинска връзка. Много често при раздяла болката идва от раздялата с мечтите, надеждите и очакванията ни много повече, отколкото от раздялата с реалния човек.

2/365

Научете уроците си

Както разгледахме по-горе, несподелената любов е свързана много повече с нашите нужди, мечти и страхове, отколкото с другия човек. Разберете какъв е урокът лично за вас от цялата тази история. ‘Дали имате склонност да се влюбвате в хора, които не проявяват интерес към вас, защото сте отгледани в емоционално студена среда?

Дали имате нужда да докажете на някой друг, че заслужавате любов, защото сякаш не съвсем вярвате в това? Разберете какви модели, травми и страхове стоят под повърхността на несподелената любов, за да не позволявате този модел да се повтаря отново и отново в живота ви.

Погрижете се за себе си

Когато сте преминали с боси стъпала по горещите въглени на несподелената любов – отдавайки се изцяло на човек, който ви е отхвърлял много пъти – вероятно се чувствате изтощени, объркани и без посока. Затова е изключително важно в този момент да започнете да връщате своята енергия, усещане за себе си, интереси, хобита и лични цели.

Погрижете се за себе си като започнете от базата – вашето физическо тяло. Хранете есе здравословно, започнете да спортувате, отидете на спа или масаж.

После се погрижете за сърцето си – поговорете с близък приятел и споделете чувствата и преживяванията си или отидете на психолог. Не забравяйте да се върнете към хобитата си или да намерите нови. Време е да започнете наново. Време за губете няма!