frida.bg
мъж

За връзката с нарцистичен мъж, в която губим … себе си

Голяма част от жените поне веднъж в живота си са били в отношения с нарцистичен мъж. Той е толкова очарователен и харизматичен. Толкова е примамливо да го обичаш, да му отдаваш енергията си, да се бориш за любовта му. Ахх… Точно тази борба, която е първият сигнал за опасност – нещо не е наред, но какво?

Защо изобщо трябва да се борим за нещо, което ние даваме повече от даром?

Връзката с нарцистичен мъж е обаятелна и страстна. Истината е, че посредством своя неустоим чар този мъж държи очите ни затворени. За егозима му. За постъпките му. За думите му с негативен цвят. За изневерите му. За пристрастяванията му.

„Уморена съм. Да се блъскам в стените ти – отново и отново, отново и отново. Уморена съм да съм сама с теб, защото ти винаги трябва си в центъра – в центъра на леглото, в центъра на събитията, в центъра на съществуванието. Уморена съм от това да ми затваряш очите за очевидното, да ме объркваш в преценките ми и да дирижираш желанията ми. Уморена съм да живея заради теб, а не заради себе си.“

Couple in love

За странните му и объркващи ментални еквилибристики. Той открехва вратата на изключителната си „себе-въвлеченост“, само за да се появи след това с цветя, подаръци, с красиви думи. Но най-вече – нарцистичният мъж се връща в образа на момче, което има нужда от утеха, разбиране, безусловно приемане, и т.н. – до безкрай.

Да, всъщност сме се влюбили в нараненото момче, което има нужда от нас все за нещо. Онзи другият – лошият – сякаш умишлено забравяме, за да не „видим“ реалността. Искаме да го изпъдим от живота на двойката ни. Но той все се завръща. Отново и отново.

Но този „лош“ образ носи в двойката неговата собствена травма, която ние, дори да жертваме и отдадем живота си, няма да можем да излекуваме. В усилията си обаче губим много – губим радостта, смисъла, но най-вече – себе си.

Как да разпознаем нарцистичния мъж?

Couple

Той говори за себе си през цялото време

Ако опитате да споделите нещо за своя ден или свят той ще използва казаното от вас, за да започне отново да говори за себе си. Всичко е повод да заговори за себе си и често се чувствате излишни от разговора. Да, той има нужда от слушател и изобщо не се интересува от вашите преживявания.

Той ви прекъсва, когато говорите

Искате да му споделите нещо, но той ви прекъсва и започва да говори за нещо друго, за което на него му се говори. Също така, той прекъсва разговора на група от хора и внася личните си разсъждения, без да изчака. Това е сигурен знак, че личната му изява е по-важна от мнението на другите, както и че му липсват емпатия, търпение и комуникационни способности.

Той обича да нарушава правилата

Има правила, които ни потискат. Те са стари и с времето отпадат като се заменят с нови. Има правила, които подпомагат общуването и живеенето с другите в мир, хармония, защита и равноправие. Нарцистичните хора нарушават правилата в общуването, но навсякъде другаде.

Riza Bondan95

Те не се интересуват от тях, защото се смятат за изключителни и над всичко. Ако забеежите, че мъжът, с когото излизате обича да нарушава правилата това може да ви стори проява на свободен дух и мъжкарство. Но наострете уши – това е знак за натцистичност, която може да ви струва много. Наистина много.

„Уморена съм. Да се блъскам в стените ти – отново и отново, отново и отново. Ако няма място в живота ти за мен. Ако имаш нужда от жена, само за да се чувстваш велик и единствен. Ако моите чувства и преживявания те натоварват и искаш само да ги заглушиш с умелите си стратегии. Ако искаш да затвориш очите ми, за да не видя кой си в действителност. Ако се колебаеш дали искаш да си с мен и дори дали ме обичаш. (А можеш ли изобщо?) Тръгвай си. Имам живот за живеене, в който място за теб повече няма.“

Ако сте във връзка с нарцистичен мъж вероятно тези думи са минавали неведнъж през ума ви. Искате да останете, но искате и да си тръгнете, за да се погрижите за себе си. Вашето безкрайно любвеобвилно сърце може да понесе много, но заслужава ли си? Ако сте във връзка с нарцистичен мъж вероятно нямате много радост в живота си, защото енергията ви отива да се блъскате в стените, които той сам е поставил, за да се скрие от целия свят.