frida.bg

5 суперсили, които жените „придобиват“ след токсична връзка

Токсичните връзки са изчерпващо преживяване, което ни оставя със съмнения в себе си и липса на вяра, че нещо добро предстои. Ако сте „оцелели“ след токсична връзка вероятно сте преминали през не едно изпитание – борби, конфликти, обезценяване, обвинения и емоционални рани, които още се блъскат в душата ви като разгневени птици.

Ако сте преминали през токсична връзка и сте намерили своя начин да превържете нараненото си и изтощено от напразни опити сърце, вероятно притежавате тези суперсили…

Емоционална интелигентност

Когато „оцелеем“ след токсична връзка преминаваме през не един анализ на емоциите и ситуациите, които са ги предизвикали. За да пуснем едно чувство първо трябва да го видим, опознаем, приемем и освободим. След това идва прошката, приемането и продължаването напред.

Отношение към компромисите

Всяка токсична връзка започва с това, че правим твърде много компромиси със себе си и с ценностите си. Когато преживеем ужаса да загубим себе си в токсични отношения придобиваме умението да пазим границите си. Както и да наостряме уши всеки път, когато някой застрашава границите ни.

Отговорност за себе си

Когато преминем през токсична връзка ние започваме да осъзнаваме своята отговорност за случилото. Ние сме тези, които са избрали да бъдат в тези отношения. Да, за да научим конкретни важни уроци за личностното ни развитие. По-голямата отговорност води до по-осъзнати и по-здравословни избори в любовта в бъдеще.

Автентичност

Да бъдеш искрен за това, което чувстваш и мислиш е важен урок, който често научаваме чрез изтощаващи и токсични отношения. Искреността и заявяването на това кои сме е част от по-голямата ни осъзнатост и автентичност. А те са един от даровете на опита ни.

Най-важното: как (не) се прави връзка?

Негативният опит в любовта е ценен дар, чрез който разбираме не само кои сме (и кои не сме), но и как всъщност се прави една връзка. Грешките ни учат на по-добри решения, поведение, отношение и начини за комуникация, а всичко това на свой ред ни прави по-добри партньори.

Искаме или не, връзките са голямото училище на живота, а когато преминаваме през трудности трябва да слушаме сърцето си и да си записваме уроците, издълбани в него от опита.