frida.bg
заспиваме

Да се събудиш до мен, и защо е полезно да заспиваме с любимия си?

Защо е добре да заспиваме до любимия си? Според нови изследвания, двойките, които спят един до друг са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго.

Факт е, че все повече двойки избират да спят отделно. Дали заради това да се наспиват по-добре, дали заради децата. Причините са много. Това обаче не е най-доброто решение. Ето защо.

Намаляване на стреса и болката

I remember you and me used to spend the whole goddamned day in bed

Според учените, минутите преди заспиване с любимия също така се отразяват изключително добре върху емоционалното състояние на жените.

Тези сладки минути намаляват нивата на стресовите хормони, действат ни  успокояващо, а гушкането преди сън изпълва телата ни с окситоцин, или т.н. „хормон на любовта“. Той премахва тревожността, успокоява ума ни и ни осигурява сладки сънища.

Факт е, че хроничния стрес е в основата на много съвременни заболявания. Когато заспиваме до любимия си това ни действа като една терапия за щастие, но и за здраве.

По-висока телесна температура

<3

Освен това, когато заспиваме до любимия си ние поддържаме телесната си температура, за която знаем, че спада по време на сън. Ниската телесна температура често е в основата на тревожния и непълноценен сън. Заспивайки до любимия това поддържа тялото ни топло, заради което спим по-добре.

По-голямо усещане за свързаност и интимност

The Sweetest Dreams

Психологическите ползи от споделения сън, според учените, са безспорни. Когато заспиваме до човека, който обичаме това поддържа и създава усещане за по-голяма свързаност и интимност.

От друга страна, спокойният сън между партньорите е знак за хармония и синхрон, както и за доверието ни в другия.

Много често, когато във връзката има неразбиране и конфликти, първи започва да страда сънят. Той става неспокоен, събуждаме се често и ни е трудно да се отпуснем и да заспим.

Повечето хора решават да спят поотделно в тези моменти, вместо да разрешат проблемите си, а това води до намаляване на близостта и още по-големи проблеми. Затова преди да вземете това решение обмислете рисовете.