frida.bg

Китайският чай, който може да удължи живота

Китайският чай Улун е един от най-известните сортове чай в света. Той има славата на най-стария култивиран от човечеството чай. Името му на китайски означава „червен дракон“. Смята се, чаят е изключително полезен за човешкото здраве. Той е добър източник на катехини, които биха могли да помогнат да се стопи корема мазнини. В него има и множество антиоксиданти, които спомагат за запазване на активността на свободните радикали, като по този начин дават естествен тласък на нашия имунитет. Смята се, че улун може да направи чудеса за здравето на сърцето си и да запази нивата на холестерола балансирани.

Сега обаче се оказа, че екстрактът от китайския чай Улун може да съдържа компоненти, които могат да потиснат растежа на рака на гърдата, наред с други ползи за здравето. Улун е вид китайски чай, за който е известно, че е изключително полезен за сърцето, мозъка и за контролирането на диабета. Ново изследване, публикувано в списание Anticancer Research, предполага, че китайският чай е спрял растежа на клетките на рак на гърдата, а екстрактът възпрепятства ДНК на раковите клетки, като същевременно инхибира растежа и прогресията на туморите.

„От нашите резултати се оказва, че чай улун, подобно на зеления чай, играе роля в спирането на растежа на клетките на рака на гърдата, пролиферацията и прогресията на тумора“, казва един от изследователите от университета в Луис в Мисури, провели проучването. Освен това учените открили, че Улун има голям потенциал като хемо-превантивно средство срещу рак на гърдата.

Любопитно е, че изследователите също така анализирали степента на рак на гърдата и смъртните случаи от заболяването в Китай. Резултатите показват, че регионите с висока консумация на чай от улун са имали значително по-ниски нива на заболяването. Честотата на рака на гърдата в провинция Фудзиен, където традиционно се консумира този чай, е 35% по-ниска от средната за страната. Смъртността от рак на гърдата от големите потребители на чай от улун във Фиджи пък е с 68% по-ниска от средната за страната.