frida.bg
фрази

5 фрази, които никога не трябва да използваме в любовта

Да, ако искаме да бъдем щастливи в любовта трябва да знаем как да подбираме своите фрази и думи, както подбираме дрехите, които да облечем. Думите притежават изключителна сила. Те са способни да ни извисят, когато са положителни и красиви, но и да ни сринат със земята – когато са остри, груби и лишени от чувствителност. Знаете това много добре, нали?

Думите са в основата на комуникацията, а от нея зависи доверието и усещането ни за интимност с другия. Естествено, в една връзка няма как всичко да е цветя и рози. Понякога емоциите ескалират, а от устите ни изригва океан от негативни фрази.

Това се случва най-вече, когато няма ясна и открита комуникация. Емоциите се стаяват и трупат. Е, поне до момента, в който чашата ни прелее и не изригнат в отрицателен словесен катаклизъм. Който порязва привързаността ви като с нож.

Изключително важно е, за да имаме здравословни отношения и да запазим любовта и интимността си с другия живи, е да се научим да общуваме открито.

Тогава няма да натрупваме раздразнение и гняв, които след това да ескалират. Няма да използваме негативни думи и фрази, които нараняват както нас, така и любимия ни. Ще бъдем много по-спокойни, уравновесени, емпатични и загрижени един за друг.

Естествено, това е дълъг процес, който изисква от нас да наблюдаваме думите, които използваме, но най-вече – ефекта, който имат те върху емоционалността на другия.

За да започнете този дълъг процес ви предлагаме да редуцирате до минимум тези 5 фрази, които смущават комуникацията в любовта и често ни вкарват в задънени улици. Кои са те?

Обидни имена

Няма да изреждаме такива просто, защото са проява на лош вкус. Колкото и да сте сърдити и ядосани опитайте да се въздържате от употреба на обидни имена. Както гласи народната мъдрост – „Лоша рана заздравява, казана дума не се забравя.“

„Ти…“

Всички фрази, които започват с „Ти…“ обикновено включват не малка доза обвинение. Ти си такъв и онакъв… Ти направи това или ти не направи другото… Обвиненията действат като стена в комуникацията. Това е най-лесният начин да накараме другия просто да спре да ни слуша, защото, да си признаем, никой не обича да бъде обвиняван…

„Винаги“ и „Никога“

Колкото и да ни се иска да си вярваме всички фрази, които включват „винаги“ и „никога“ в словореда си просто не могат да издържат на реалността. „Никога не ми помагаш…“ или „Винаги си груб“? Само помислете дали е имало един-единствен път, когато другият е правил обратното и ако е така – просто премахнете тези думи от любовния си репертоар.

Сексуално засрамване

Да, това е едно от нещата, които наистина влизат дълбоко и раняват нашата най-голяма уязвимост – сексуалността. Всяко тяло и сексуалност имат своите уникални характеристики и са прекрасни точно такива, каквито са. Стъпвайте внимателно по този тънък лед, защото една грешно изпусната фраза тук може да ви струва години студенина.

Мълчание

Има моменти, в които е добре да се мълчи и такива, в които трябва да се говори. Винаги сме наясно, когато от нас се иска да кажем нещо – за да успокоим другия, да го подкрепим, да изразим привързаността си и вярата си, че всичко ще бъде наред.

Когато избираме да мълчим в тези ситуации това сериозно може да навреди на доверието помежду ви. Ясната комуникация е основата на доверието, а доверието е това, което подхранва любовта и връзките ни. Бъдете внимателни с избора си да мълчите, защото това може да се окаже онова мъничко камъче, което е способно да обърне каляската на любовта ви.