frida.bg

Каква е правилната възраст за загуба на девствеността?

Коя е правилната възраст да загубя девствеността си? Това е въпрос, който е тревожил и продължава да тревожи всеки един човек през живота му, независимо полa му. Потенциални отговори има множество, но малко са научно обосновани. Едно проучване обаче, проведено от Natsal и публикувано в BMJ Sexual & Reproductive, се опитва да открие с емпирични данни какъв е отговорът, според повечето хора, съобщава BBC.

Проучването обхваща хора, които отдавна водят сексуален живот и за надраснали младежките тревоги и притеснения за загубата на девствеността. За тези хора сексът вече е ежедневие и те са обективни за това как са се чувствали преди да загубят девствеността си. Изследването открива, че ако първият сексуален акт е на прекалено млада възраст – много хора съжаляват за това. Една трета от жените и една трета от мъжете, които са в началото на своите 20-те години, признават, че първият им сексуален контакт е бил твърде рано и те съжаляват за него. В проучването са взели участие близо 3000 младежи от Великобритания, които вече водят активен сексуален живот.

Смята се, че хората на около 16-годишна възраст вече спокойно (и законно) могат да правят секс, но се оказва, че много младежи далеч не са готви дори на тази възраст. Според проучването близо 40% от младите жени и 26% от младите мъже не смятат, че първият им сексуален опит се е случил „в точното време“. Когато ги попитали по-задълбочено, повечето казали, че желаят да са чакали по-дълго, за да загубят девствеността си. Малцина казали, че е трябвало да го направят по-рано. Повечето от тях са правили секс преди да навършат 18 години – половината са го направили, когато са навършвали 17 години. Почти една трета обаче са правили секс преди да навършат 16 години.

По-добре по-късно, отколкото твърде рано

Проучването също разглежда сексуалната компетентност или готовност – дали човек може разумно да вземе информирано решение дали да прави секс за първи път. Например, участници в проучването са били запитани дали са били трезви, когато са се съгласили да правят секс за пръв път и дали не им е бил оказва натиск от връстниците им. Отговорите били фрапантни – около половината от младите жени и четирима на всеки десет мъже признавали, че не са успели да изпълнят тези мерки и са правили секс под въздействието или на алкохол, или на натиск.

Освен това почти една от всеки пет жени и един на всеки десет мъже заявили, че те и техният партньор не са били толкова склонни да правят секс по това време, което предполага, че някои се чувствали притиснати да имат полов акт.

Според изследователите няма точна възраст, на която човек е готов да прави секс. Много е важно той да го направи не под влиянието на външни фактор (натиск от приятели, за гъзария, натиск от партньор, под въздействието на алкохол или наркотици и т.н.), а като чувство за необходимост. Всеки човек е различен – някои са готови и на 15, а други не са готови и след 18 години. И в това няма нищо лошо – не е важно на каква възраст спираш да бъдеш девствен. Това не е състезание или нещо необичайно. Десетки години след това хората водят активен сексуален живот – няколко години по-късно по време на тийнейджърството няма да ви направят по-задръстен или по-малко сексуален. Затова и трябва да загубите девствеността си едва тогава, когато се чувствате готови го искате – без да се влияете от натиска на другите.