frida.bg
месечен

Какво (и защо) да тренираме по време на месечен цикъл?

Повечето жени по-скоро биха пропуснали тренировките по време на месечния цикъл по разбираеми причини. Често менструацията е съпроводена от болезнени крампи, раздразнение и умора.

Всъщност, упражненията могат да ни помогнат да се освободим от добре познатите ПМС симптоми много по-бързо. Те засилват кръвообращението, което ще ни накара да се чувстваме по-добре и ще намали усещането за дискомфорт.

Освен това, упражненията ще ви помогнат да се освободите от стресовите хормони (раздразнение) и ще стимулират производството на ендорфини – хормоните на доброто настроение.

Когато сме в месечен цикъл прогестеронът и естрогенът се намират в най-ниската си точка, което е в основата на това да се чувстваме отпаднали и уморени. Всъщност леките упражнения ще ни помогнат да се почувстваме по-добре в този период на месеца. Вижте как!

Редуцират болезнените крампи

single leg stretch - janu sirasana variation

Упражненията ще засилят кръвоснабдяването в областта на таза и ще отпуснат стегнатите маточни мускули, които причиняват крампите. Ако имате силна болка просто се разходете на чист въздух, направете лека йога или стречинг. Ако се болката е много лека, по-добре потичайте в парка или направете лека групова тренировка като пилатес или танци.

Препоръчителна тренировка: стречинг, йога, танци

Намаляват подуването

Emerge Festival 2014

Задържането на вода и чувството за подут корем (често и тяло!) са сред най-типичните симптоми на менструацията. Когато раздвижим тялото си това на свой ред позволява на лимфната и кръвоносната ни системи да се раздвижат, а това на свой ред ни помага да се отървем от подуването. Пийте повече вода или чай – това ще засили ефекта!

Препоръчителна тренировка: пилатес, бягане, танци

Облекчават главоболието

Walking in the vicinity of Sochi

Много често месечния ни цикъл е придружен с главоболие, дължащо се на ниските нива на естроген. Леките упражнения в този случай ще ви помогнат да освободите по естествен начин хормона ендорфин, познат като най-естественият начин тялото ни само да се справи с болката. Препоръчителна тренировка: йога, разходка сред природата

За добро настроение

meditation

Поради хормоналните промени, които преживяваме по време на месечен цикъл, безспорно това е времето, в което сме най-емоционално неуравновесени. Просто знайте, че това е временен период, който бързо ще отмине и се погрижете за себе си със здравослвона храна, любимо занимание и време сред природата.

Препоръчителни тренировки: медитация, йога, танци