frida.bg
пробиотици

Знаците, че се нуждаем от повече пробиотици в диетата си

Приемането на достатъчно пробиотиците е от изключително важно значение за нашето здраве. Тази полезна бактерия стимулира храносмилането, засилва метаболизма, подобрява качеството на съня ни, грижи се за настроението и енергията ни през деня. Пробиотиците също така балансират нивата на кръвната ни захар и подобряват абсорбацията на полезните хранителни вещества, които приемане заедно с храната.

Ако не приемате достатъчно пробиотици в хранителния си режим несъмнено ще имате неприятни странични ефекти. Как да познаем, че тялото ни има нужда от повече пробиотици? Кои са знаците, че трябва да добавим повече пробиотици в диетата си?

Подуване

Подуването е индикатор, че бактериалната флора в тънките ни черва е извън баланс. Голяма част от хората страдат от подут корем, без да обръщат внимание на това. Например, може да усещате корема си подут след всяко хранене, а този симптом често върви ръка за ръка с трудно храносмилане, констипация и болка в стомаха. Добрата новина е, че правилните храни, богати на пробиотици ще ни помогнат да се справим с този неприятен момент почти моментално.

Газове

В процеса на храносмилане в тялото ни да се образува определено количество газове. Това е напълно нормално. Когато бактериите в стомаха ни са извън баланс започват да се отделя повишено количество газове, а това на свой ред води до подуване, дискомфорт, неприятно усещане в стомаха. Ако страдате от тези симптоми може би имате нужда от повече пробиотици, които ще ви помогнат да върнете бактериалния баланс в чревната си флора обратно в норма.

Констипация

Нарушената бактериална флора, както и липсата на достатъчно фибри и вода в диетата ви са сред основните причинители на неприятната констипация. Обогатете диетата си с повече храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, бобови храни, кафяв ориз, ябълки, круши, моркови и целина. Не забравяйте и пробиотиците, които ще откриете в киселото мляко, ябълковия оцет и в продуктите с квас.

Гъбични инфекции

Когато жените страдат от вагинална гъбична инфекция това е ясен знак, че имат нарушен баланс на бактериите в организма. Гъбичките от вида „кандида“ започват да се размножават усилено, когато нямаме добър бактериален баланс. Освен да се лекувате със специалните медицински препарати не забравяйте да обогатите диетата си с пробиотици. Това ще ви помогне да се предпазите от инфекции в бъдеще. Профилактиката е най-доброто лечение!

Прочетете още:

Пробиотиците: защо са толкова важни и как да си ги набавим