frida.bg

Пробиотиците: защо са толкова важни и как да си ги набавим

Ако се интересувате от здравословно хранене най-вероятно знаете, че пробиотиците са бактерия от изключителна важност за нашето здраве. Нашата диета често включва „специфични съставки“ като лекарства, антибиотици, фаст фууд, токсини, липса на сън и високи нива на стрес, които разбъркват бактериите във вътрешната ни среда и водят до бедна на полезни бактерии микрофлора. Точно затова пробиотиците са изключително важни за здравето ни и трябва да обръщаме внимание дали ги приемаме в достатъчни количества. Тази полезна бактерия подхранва и подпомага нашето здраве отвърте като стимулира храносмилането, засилва метаболизма, подобрява качеството на съня ни, настроението и енергията ни през деня. Пробиотиците също така балнасират нивата на кръвната ни захар и подобряват абсорбацията на другите полезни хранителни вещества.

Защо пробиотиците са толкова важни?

Ако не приемате достатъчно пробиотици в хранителния си режим несъмнено ще имате неприятни странични ефекти като затруднено храносмилане, проблеми с кожата, гъбични инфекции, чести настинки и намален имунитет. Добавете повече пробиотици в диетата си и ще се радвате на:

  • силна имунна система
  • подобрено хрансмилане
  • повишени енергийни нива заради повишеното количество витамин В
  • подобряване на състоянието на кожата
  • намаляване на бактерии като Candida
  • отслабване
Как да си набавим висококачествени пробиотици?
Кисело мляко

Това е една от най-популярите храни, източник на полезни пробиотични батерии. Приемайте кисело мляко всеки ден, но избягвайте добавената захар.

Квас

Традиционно квас се прави от ферментирал ръж или ечемик, но също така може да се направи от цвекло и други кореноплодни зеленчуци. Ако приемате квас в една или друга форма можете да сте сигурни, че приемате огромно количество лактобацили, които изчистват кръвта и черния дроб.

Ябълков оцет

Идеален за контролиране на кръвното налягане, холестерола, диабета и килограмите, ябълковият оцет притежава много полезни свойства. И най-вече – той е източник на полезни за нашата храносмилателна система пробиотици. Използвайте го в салатата си или изпийте една супена лъжица през деня.

Комбуча

Комбуча стана доста популярна напитка напоследък и в България. Приготвя се със специална гъба, която се оставя да ферментира в черен чай и захар. Смята се, че тази полезна напитка има много ползи за здравето ни като подпомага дейността на червата, повишава енергийните нива и действа като детоксикаор за черния ни дроб.