frida.bg
пилатес

5 динамични пилатес упражнения за плосък и стегнат корем

Искате ли да стегнете корема си? Знаем, че пилатес упражненията за тонизиране на мускулите на корема винаги са добре дошли! Тук не става дума само за естетическата страна на стегнатото коремче. Мускулите в тази част на тялото имат много важна роля във всяко едно наше движение. Тъй като те се намират в центъра на тялото имат важната роля да стабилизират и поддържат правилната позиция на гръбначния стълб, скелета и цялото тяло. Ако имате болки в долната част на гърба и кръста, със сигурност трябва да поработите за засилване на мускулатурата на корема.

Трябва да знаем, че пилатес упражненията, заедно с йога, могат да ни помогнат да изваем корема, но също така и да се справим с много физически неразположения като изкривявания и болка в гръбначния стълб. Предлагаме ви да опитате 5 динамични пилатес упражнения, които ще направят чудеса с коремчето ви. Те са колкото ефективни, толкова и щадящи. Подходящи са за всички нива, а Каси Ху ни показва брилянтна демонстрация (вижте видеото по-долу!).

Динамична лодка

Първото упражнение е вариант на йога позата „лодка“, но в динамичен вариант. Седнете на пода, върху йога постелка или одеало. Коленете са свити под прав ъгъл, стъпалата в контрашпиц. Изтеглете коленете колкото се може повече към гърдите, раменете са назад. Хванете пръстите на ръцете, лактите са встрани под прав ъгъл. Започнете да движите плавно лактите в едната и другата посока, сякаш са гребла. Гърбът е изправен. Изпълнете упражнението за две минути.

Висока лодка, ниска лодка

От същата позиция за лодка протегнете ръце напред. Спуснете се до ниска лодка – гърбът е изцяло на земята, петите са на няколко сантиметра от земята. Вдишайте и с издишване се върнете във висока лодка. Това са т.н. коремни преси в лодка, които заздравяват и скулптурират корема. В същото време работят за вътрешна сила, баланс и кондиция на цялото тяло. Останете в упражнението 2 минути.

Лодка + туист

Легнете по гръб и свийте дясното коляно, стъпалото е на земята. Поставете дясната ръка на тила, лявата ръка е свободна. Поемете въздух и с издишване доближете десен лакет към ляво коляно. Повторете с другия крак. Изпълнявайте динамично с ваше собствено темпо за 2 минути.

Лодка + Крънч

Оттук изправете и стегнете ляво бедро и дясна ръка. Опитайте да комбинирате навеждане надолу както при ниска лодка с изправяне до висока, но дясно стъпало остава на земята за баланс. Работим само с корема и опитваме да доближим изпънатите стъпало и ръка едно към друго. Повторете с другия крак.

Динамични ножици

Легнете по гръб, поставете двете ръце покрай тялото, дланите са обърнати към земята. Изправете бедрата нагоре, така че да оформят прав ъгъл. Спуснете единия крак на няколко сантиметра, върнете обратно и повторете с другия.

Правете тези упражнения три пъти седмично и ще видите резултат. Ние вече ги изпробвахме!

Снимка на корицата: Flavia Sadler