frida.bg

Какви са ползите от разтягането за тялото и ума?

Разтягането е вроден инстинкт. Когато сутрин се събудим и се чувстваме сковани инстинктивно се протягаме и след това изпитваме облекчение и приятно раздвижване. Когато дълго време сме били в статична поза, например стоейки пред компютъра, тялото ни има нужда от разтягане, за да задвижи кръвообращението  и да прекрати стагнацията. Разтягането е изключително полезно за здравето ни, защото ни осигурява баланс между пасивност и активност, освобождава натрупания стрес от тъканите и ни дава освежаващ прилив на енергия. Но как точно разтягането влия на нашето тяло и ума?

Тяло

Това е един от най-очевидните ефекти, които сравнително бързо можем да забележим. Ако се разтягаме редовно ще видим как нашето тяло става по-гъвкаво, мобилно и енергично. С напредването на възрастта мускулите имат тенденцията да стават все по-сковани, а ставите ни губят своя обхват на движение. Това на свой ред може да доведе до проблеми със ставите, контузии, ограничена мобилност, лоша стойка, заседнал начин на живот и затлъстяване.

Ум

Когато говорим за влиянието на разтягането върху ума няма как да не споменем добрия ни познайник – стреса. Стресът представлява мобилизиращо напрежение, което ни помага да се справяме с ежедневните предизвикателства, тъй като ни държи в готовност за действие. По този начин стресът държи мускулите ни в готовност за „борба или бягство“, а те на свой ред се стягат.

Хроничният стрес причинява и хронична скованост на нашите мускули, които буквално застиват в напрегната контракция. От друга страна, скованите мускули причиняват дискомфорт, който завърта кръга на стреса, причинявайки ни още и още стрес. Какво прави разтягането? С помощта на упражненията за разтягане ние издължаваме мускулите и по този начин им помагаме да се освободят от стреса и да се отпуснат. Това на свой ред влияе върху нашия ум като го успокоява и му връща усещането за баланс и хармония.

Дали имаме нужда от разтягане в нашия живот! Със сигурност отговорът е – да!