frida.bg
емоционално подтисничество

Знаците за скрито емоционално подтисничество в интимните отношения

Хората сме изначално социални същества, а връзките между нас са сложни и оплетени в различни по дълбочина и окраска мотиви. Някои от тях са красиви, отдадени и хармонични като бяла, майсторски извезана ръчна шевица. Други са по-скоро гротескни и рисуват изкривени, често пъти изопачени до болка форми. Но колкото и да е лесно да даваме определения, в живота не всичко е черно-бяло, а дори и да е – не винаги успяваме да правим ясно разграничение между тези две крайности. Особено в личния си живот! Често пъти нашите на пръв поглед романтични връзки крият странности и изкривявания, които вместо със светлината и радостта на интимната споделеност, постепенно заразяват връзката ни с бактерията на емоционалното подтисничество.

Колкото по-дълбоко навлизаме в света на емоциите, толкова повече задоволство, но и опасности крият нашите интимни обвързаности. И понякога, в крайна сметка се случва така, че вместо в хармонична връзка, се оказваме в блатото на болезнените отношения.

Понякога границата между любовта и омразата бива замъглена от браздите на навика, друг път – от страха да бъдем сами или безбройните извинения, с които се опитваме да заслепим сами себе си. Но и в двата случая, нежеланието да прогледнем може да има опасни последствия както за нас, така и за всички замесени.

За това – внимавайте да не стъпите върху тънката червена линия, която дели любовта от емоционалното подтисничество!

емоционално подтисничество

Едни от най-опасните злоупотреби, до които могат да доведат взаимоотношенията между хората са онези, с които живеем всекидневно, под прикритието на интимната връзка. Колкото по-навреме открием симптомите на нездравословната емоционална обвързаност – толкова по-лесно ще скъсаме нишките на своите болезнени отношения.

Ето кои са знаците, които трябва да ви наведат на мисълта, че партньора ви (съзнателно или не) се опитва да ви манипулира или упражнява емоционално насилие върху вас:

Тенденция за упражняване на прекален контрол върху действията и решенията на другия

Всеки иска повече или по-малко да наложи себе си и начина си на живот, и това е особено вярно за връзките между две зрели и изградени личности. Въпросът е как да разберем кога тънката граница в отношенията е прекрачена до там, че естественото желание за доминация прераства в интерес към манипулация и контрол над личността на другия.

Червената лампичка трябва да започне да ви алармира, когато партньора ви започне опити да контролира важни аспекти от живота ви, свързани с личните ви средства и ресурси, с взаимоотношенията ви с другите, както и с прекрачване на личните ви граници.

Този опит за прекален контрол може да бъде осъществяван не само директно – чрез налагане, но и чрез прикрити манипулации и ограничения.

Подценяване и принизяване

Независимо дали става дума за вашите лични качества, за работата ви, за това как се справяте с дома, с децата или с личното си време, партньор, който ви обича, цени и уважава винаги ще се опитва да види нещата откъм добрата им страна.

Обратното твърдение също е вярно – ако партньорът ви постоянно намира лошите страни на това което правите и което сте, то най-малкото което можете да направите е да се замислите дали това не е опит (съзнателен или не) да бъдете унижени, принизени и омаловажени.

Същият извод важи и при симптоматично незачитане на мнението и решенията ви.

Често се случва Той/Тя да ви сравнява с другите

Тук не става дума за нещо подобно на това как майка ви едно време ви е давала пример с Еди-кой-си и успехите му по математика! Тук визираме партньор, който непрекъснато ви сравнява с бившите си или с познати, които са по-успешни в работата или семейните си отношения.

Ако това наистина се случва повече от често, то целта малко вероятно е да бъдете стимулирани и мотивирани. Тъкмо обратното – целта е понижаване, разоръжаване или пълно унищожаване на вашето самочувствие.

емоционално насилие

Вменяване на чувство за вина/ Ефектът на огледалото

Често емоционалното подтисничество се проявява чрез вменяване на чувство за вина у другия. Колкото и да не сме прави понякога или за нещо, то няма как да сме виновни винаги и за всичко. Особено за неща, които са извън контрола ни! И особено за грешките на другите.

Всеки човек, склонен на партньорство и споделяне трябва да има капацитета и готовността да поема своите отговорности, и да е в състояние да бъде самокритичен.

Ако вие сте постоянно в ролята на виновен в една връзка, това може би е знак, че партньорът ви е склонен да вижда собствените си грешки единствено като отразени във вашата личност и поведение.

Това е знак за липса на емоционална интелигентност и неспособността на един от партньорите да разграничи между същността на човека, който стои срещу него и начинът, по който самият той го кара да се чувства, променя и реагира според ситуацията.

Борба за последната дума

Всеки иска да има последната дума. Независимо от смисъла, който се крие зад думите на финала, те винаги звучат някак си по-категорично и налагащо се от всичко казано преди това.

Ако един от партньорите държи да се налага, борейки се винаги и безотстъпно за последната дума, то дискусиите между двамата по правило приключват трудно, тежко и с усещането за емоционална неудовлетвореност у един от двамата.

Помислете дали и с вас не постъпват така и нека това ви послужи като знак за внимание.

Използване на сарказъм

Прекаленото използване на ирония, сарказъм и назидателен тон от страна на единия от партньорите е ясен знак за липса на уважение към другия. Както и прекалената критика.

А случвало ли ви се е да парирате партньора си, когато наистина е прекалил с критики и сарказъм, а той да ви обвини в „липса на чувство за хумор“? – Още един лош знак за нивото на неговата емоционална интелигентност и отношението му към вас!

емоционално насилие

Изолация

Ако единият от партньорите всячески се стреми да изолира другия или да ограничи достъпа му до приятели, работни контакти или нови запознанства, той очевидно се опитва да упражнява контрол върху него чрез манипулация – сигурен знак за нездравословни взаимоотношения.

Наказания

Когато в една връзка единият прекалено често се усеща в ролята на наказан – това е знак, че взаимоотношенията са се превърнали от равнопоставени във връзка между подчинен и подтисник.

Не позволявайте на хитрите женски игрички (ако сте в женската роля на съблазнителка, която наказва, отказвайки секс) или демонстрациите на надмощие по мъжки (ако сте в мъжката роля, която наказва, отказвайки финансова или друг вид подкрепа) да изопачат вашите отношения между равни и уважаващи се един друг люде!

Емоционално насилие

Емоционалното насилие е крайна форма на подтисничество в интимната връзка, която говори за проблем, изискващ намесата на психолог или взимането на крайни мерки от страна на потърпевшия.

Ако един от партньорите симптоматично и безмилостно наранява емоционално другия, било то директно – чрез обиди, крясъци и манипулации, или индиректно – наранявайки негови близки и любими хора, това е знак за наличие на емоционално насилие.

Връзка, в която искрените сълзи и болка от страна на единия не предизвикват съчувствието на другия, е обречена и в никакъв случай не може да бъде наречена интимна.

емоционално насилие

Запомнете, че истински ценната интимна връзка изисква подкрепа в добро и в лошо!

Между всички нас текат потоци от енергия. Независимо дали говорим за интимни, делови или семейни обвързаности, ние сме свързани в енергийно кълбо от връзки. Видими и невидими нишки сплитат не само нашите емоционални и ментални състояния, но и съдбите ни. Бъдете осъзнати и не позволявайте нито на себе си, нито на другите да изкривяват нишките на интимна обвързаност чрез манипулациите на емоционалното издевателство!

Знaйте, че работейки върху себе си, променяме всичко и всички наоколо!