frida.bg

Как да разберем, че срещите с психолог наистина ни помагат?

Човешкият живот е низ от трансформации и промени, а целта е да станем максимално Себе си, да научим уроците, които имаме да научаваме, но най-вече – да постигнем удовлетворение и вътрешен мир. Понякога успяваме да се справим с предизвикателствата на живота си сами, но има моменти, в които се завъртаме в омагьосан кръг, в който всичко се повтаря отново и отново. И все удря на камък. Много често именно тези ситуации ни водят към консултацията с психолог. Обикновено всеки от нас има нужда от постоянни срещи, например веднъж или два пъти седмично, в които да се случи промяната. Но как да разберем, че срещите с психолог наистина ни помагат?

Започвате да изразявате нуждите и емоциите си ясно

В началото е трудно, но малко по малко с помощта на психолога осъзнавате какво изпитвате и от какво имате нужда. Как да заявите своите нужди и колко е важно да изразявате емоциите си по правилния начин. Но най-вече, започвате да не се страхувате, срамувате и притеснявате да изразявате своите нужди и чувства.

Превръщате грижата за себе си в приоритет

Това също не е съвсем лесно, особено ако сме се пренебрегвали дълги години. Повечето от нас оставят своето Себе на заден план и това води до вътрешен конфликт, напрежение, изтощение, емоционален дисбаланс. Когато започнем да се грижим за себе си и превърнем това в приоритет, емоциите започват да утихват, небето се прояснява и започваме да намираме в далечината навътре своя позабравен вътрешен център.

Започвате да изоставяте някои стари вярвания

Промяната често е свързана с изоставянето на старите вярвания, които ни държат в капан. Както и със заменянето им с нови, които отварят вратите към щастието за нас. Ако вече не вярвате толкова в някои неща, в които вярвахте убедено преди, значи психотерапията е започнала да си върши работата. А нейната цел е именно това – промяна за добро.

Фокусирате се повече върху настоящето

Една от важните цели на психолога е да ви помогне да се справите в вярванията, тревожността и страховете, които ви пречат да живеете тук и сега. Ако усещате, че малко по малко се освобождавате от тревогата. От заключените емоции и болезнени спомени, както и от негативните вярвания за себе си и другите, процесът работи. Просто бъдете постоянни и сигурно, че усилията ви наистина ще си заслужават!