frida.bg
пролетно равноденствие

Енергията на мартенското равноденствие

Пролетното равноденствие тази година се случва на 20 Март, когато денят и нощта ще се изравнят по продължителност и енергиен заряд. В този ден, пътят на Слънцето по еклиптиката пресича небесния екватор, а природата на Северното полукълбо започва своето голямо пробуждане и разцъфване. Настъпва свещеното време на мартенското равноденствие, което символизира баланса, единството и цикличността в живота ни. Този годишен момент е почитан от много световни религии, както и от всички езически вярвания като Духовната нова година. Светското тълкование на пролетното равноденствие е не по-малко духовито. То е изпълнено с младежки порив и надежда, обещаващи промяна и свобода в общуването.

Пролетното равноденствие на 20 Март 2018 година ще изпълни ефира с усещане за баланс и предусещане за промяна. От тук нататък природата вътре и извън нас ще бъде обект на прераждане и динамични промени. И всичко в нас, и в природата около нас, предусеща тази назряваща енергия.

равноденствие

Нека се отдадем на настоящия момент, защото той е сакрален.

Настъпва равноденствието, когато енергиите на светлината и тъмнината се изравнят заедно с часовете на деня и нощта.

Точно преди да открием новата астрологична година и да обявим победата на светлината над тъмнината, ще усетим миг на баланс, хармония и връзка с цялото.

пролетно равноденствие

Тази енергия ще настрои сетивата ни за равносметка относно взаимовръзката и неделимостта между всичко и всички.

Ще се настроим на вълните на противоположностите и ще попаднем някъде там между лявото и дясното, между личното и общото, между Аз-а и другия, между тъмнината и светлината, раждането и смъртта, черното и бялото, светското и сакралното… И ще видим връзката между тях.

Започваме новият цикъл с огнения плам на зодия Овен, през чието съзвездие преминава Слънцето по това време на годината. Това е период, белязан с енергия, която тласка към пробуждане, към решителни мисли и конкретни действия, към събуждане на духа и материята за нов живот – презареден и обещаващ.

Обещанието важи за всички. Защото тъмнината не може да съществува без светлина. Нито пролетта щеше да ни се струва толкова красива, желана и вдъхновяваща, ако не бяха изпитанията на Зимата.

пролетно равноденствие

Мислете за пълната част от чашата.

Мислете за това, как сладостта на успеха е толкова по-голяма, колкото по-горчиви са били разочарованията;

Как светлината е толкова по-заслепяваща, колкото по-непрогледен е бил мракът;

Как топлината на Слънцето е по-трепетна след смразяващия студ на зимата;

Как рязката смяна в честотите може да ни даде завихрящ тласък за нещо ново и вълнуващо!

пролетно равноденствие

Всичко в живота ни подлежи на промяна, а предусещането на промяната носи чувство за преродена сила

Каквото и да ни донесе животът, то е част от едно неделимо цяло и като такова трябва да бъде приемано – с неговите добри и лоши страни.

Мартенското равноденствие и началото на новата астрологична година под знака на зодиакалния първенец Овена е време за пречистване от всичко ненужно, спъващо и неработещо. Момент на чисто начало, в който сеем семената на надеждата и полагаме основите на бъдещето си.

пролетно равноденствие

Внимание! Лятната любов наднича зад ъгъла…

Пукването на пролетта подава енергия за ново начало и в интимните отношения. Събуждането в природата предразполага за повече отвореност в социалното общуване, и живот извън рамките на затворените връзки и пространства.

От началото на пролетта до летния августовски пик, всички постепенно ще попаднем под влиянието на гореща емоционална и хормонална еуфория.

Енергията на мартенското равноденствие

Градският централно-европейски жаргон нарича топлата част на годината „развързан сезон“.

По време на „развързания сезон“, повишените слънчеви вибрации и кратките адреналиново-лилави нощи ни предразполагат към проява на своята авантюристична и лекомислена същност.

Психолозите също са на мнение, че с пролетта откриваме сезона на бохемството, кратките любови и емоционалното номадство. Според тях, голям процент от двойките са склонни да „скъсат“ през топлата част от годината. Обясняват го с аргументът, че желанието за уседналост и затваряне в света на топлото любовно гнездо намалява, отстъпвайки място на стремежа към разкрепостяване и отваряне навън.

Топлият сезон, от гледна точка на интимните връзки, е антипод на „сезона на обвързването“, който настъпва заедно със студената част на годината и се свързва от психолозите с намаляване на слънчевата светлина. За да изравним баланса със заобикалящата ни среда, в тялото ни започва  да се увеличава производството на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който реагира по-добре на тъмнината, но също така ни прави по-бавни, сънливи и незаинтересовани.

За това пък Слънцето, Пролетта и Лятото са съюзниците на живота, които възбуждат в нас невротрансмитера серотонин, отговорен за повишаване на положителните вибрации в тялото ни.

пролетно равноденствие

Заедно с повишаване нивата на серотонина, в нас се събужда хвърковато желание, което ни прави по-малко склонни да търсим сигурността и гушкавия уют на обвързването.

Ако заедно с пролетните вибрации в главата ви жужат дяволчетата на събуждащата се страст към авантюри от всякакъв тип или се чудите кога ще бъдете зарязани от любимия – не сте единствени. Този факт се потвърждава от аналитични данни, предоставени от социалните медии.

Според данни, предоставени от Facebook и коментирани от CNN през 2010г. – потребителските статуси, използващи думи от типа на „раздяла“ се увеличават през първите седмици след пролетното равноденствие…

Но раздялата означава също нов шанс за нещо вълнуващо и непознато. И ново начало!

равноденствие

Накъдето и да ни отведе пролетния вятър на промените, обновяващата му енергия е вече тук и няма измъкване!

Добрата новина е, че от където и да го погледнем – астрономически, психологически или социологически – предстои ни да се изпълваме с все по-позитивна, градивна и разчупваща каноните енергия. И да носим все по-малко дрехи!

Радвайте се на малките и незабележими детайли наоколо, които изпълват живота ни с вълшебство и красота – на завръщащите се птици и все по-напористото им надпяване; на усмихнатите цветове и цъфтежа в природа; на мириса на набъбналата свежа трева; на погалването на пролетния вятър; на все по-приповдигнатото настроение, изпълващо улиците на градовете и развяващите се пердета пред все по-широко отворените прозорци на домовете ни…

И на всички подобни чудеса и звуци, с които идва Пролетта и си отива Зимата. Настройте сетивата си за тях и се отдайте на терапевтичната им сила.

пролетно равноденствие