frida.bg

Знаците, че сме хванати в капана на тревожността, без да осъзнаваме

Тревожността често идва като тиха гостенка, за чието присъствие дори нямаме представа. Тя не говори, не ръкомаха и не прави скандали, а безмълвно ни вкарва в порочен кръг от дискомфорт и вътрешно напрежение, които дори не осъзнаваме. Проблеми със съня, трудно заспиване, липса на концентрация и дисбаланс в храненето.

Много често, когато страдаме от висока тревожност забравяме да се храним през деня и вечер, озверели от глад, изяждат огромно количество храна. И естествено след това се обвиняваме за това, което още повече утвърждава контролиращата функция на стреса в нашия живот. Друга често срещана стресова реакция на тялото е главоболието, както и проблемите със стомаха. При изключително силна тревожност може дори да имате паник атака, придружена със сърцебиене и силно замайване.

Как да разберем, че сме хванати в капана на тревожността, преди тя да е излязла от контрол?

Твърде често миене на ръцете

Опитите да измием всяка бактерия от кожата на ръцете ни е един от очевидните знаци, че тревожността ни е започнала да излиза от контрол. Твърде честото миене и ексцесивно търкане на кожата на ръцете започва да ги разранява и възпалява, за да ни напомни, че има други начини за справяне с надигналата се тревога.

Хапане на устните/ ноктите

Един от несъзнателните механизми, които се отключват, когато тревожността ни е качила процентите си значително е добре известното хапане на ноктите и устните. Това несъзнателно действие цели намаляване на тревожността, но всъщност представлява жест на авто агресия. Ние нараняваме малка част от нас и по този начин целим да успокоим или намалим чувството на вина, гняв, обида, напрежение.

Перфекционизъм

Може би мислите, че няма нищо лошо  в това да сте перфекционисти и да изпипвате нещата в съвършения им детайл? Но това не е точно така. Перфекционизмът цели да овладее тревожността ни от непознатото. За съжаление нищо в този свят не е перфектно и това ще ни се доказва отново и отново, докато нервите ни стават все по-опънати. Перфекционизмът е опит за овладяване на тревожността, който често се проваля, за да ни завърти в омагьосаната въртележка наново.

Трудности с доверието

Съмнявате ли се в другите? Трудно ли ви е да се доверите? Това е един от знаците, че страдаме от висока тревожност. Може би искаме да се предпазим, но от какво? Тук се сблъскваме със страховете, че ще бъдем наранени, излъгани и предадени от другите. Те сами по себе си увековечават проблема ни с тревожността. Ако осъзнаем, че имаме проблеми с тревожността нека намерим алтернативни начини за справяне с нея и успокояване на нервната ни система. Среща с психолог или психотерапевт е препоръчителна!