frida.bg

4-те типа интровертни хора, а дали не сте един от тях?

Свикнали сме да асоциираме интровертността с прекалената срамежливост, стеснителност и затвореност за хората и света наоколо. Или с други думи, да бъдеш интроверт е нещо като да си аутсайдер, а често това върви ръка за ръка с отхвърляне и изолираност. Това всъщност съвсем не е така и голяма част от интровертните хора са напълно адаптирани към обществото, просто имат своите загадъчни особености..

Голяма част от нас са интроверти и въпреки това се адаптират повече от добре в социалната среда. Това, което ги различава е начинът, по който възприемат света и по-голямата им чувствителност. Още една съществена разлика между интровертните и екстравертните хора е в начина, по който се зареждат с енергия. Например, интровертните хора се чувстват много по-енергични и заредени с енергия, когато прекарват времето си сами. Докато екстравертните – когато са сред голяма група от хора.

За да усложним още повече тази добре известна на всичкини дименсия итровертност-екстравертност, решихме да ви представим и 4-те типа интровертни хора – всеки със своите особености, уникални характеристики и дарби. Ако сте един от тях можете да прегърнете себе си силно, защото да си интроверт има повече ползи, отколкото сме си представяли!

Социалният интроверт

Да, това е интровертът, който най-много се доближава до разбирането ни за интровертност като цяло. Той избира по-малки социални групи, най-вече 2-3 човека, с които се чувства наистина комфортно. Големите групи хора някак го карат да се затваря в себе си. Социалният интроверт оценява близките и смислени взаимоотношения, а т.н. „small talks“ или повърхностните разговори по-скоро го изтощават. По-малко, но качествено – това е девизът на социалният интроверт, който се наслаждава на комуникацията с другите, просто в по-малък състав.

Тревожният интроверт

Това е интровертът, които можем да пишем с думите срамежлив и мълчалив на повърхността, но който отвътре прилича на развълнувано море. Тревожният интроверт лесно се изчервява при разговор, а ръцете му се изпотяват в социални ситуации. Тревожният интроверт иска да бъде екстраверт и дълбоко се измъчва от този вътрешен конфликт – това, което е и това, което иска да бъде. Когато приеме себе си своето по-чувствително аз, тревожният интроверт ще започне много по-лесно да се адаптира към социалния живот.

Сдържаният интроверт

Той е резервира и пази енергията за неща, които наистина имат значение за него. Има нужда от време, за да реши дали иска да говори с вас или иска да свърши определена задача. Темпо, с което живеят е по-бавно и те обмислят всичко в най-малък детайл. Това е човекът, който ще има нужда от време да реши дали сте му приятен или не, както и човекът, който трудно ще разкрие как се чувства пред когото и да е. Да, има нужда време да разбере какво се случва в него, а това отнема време.

Мислещият интроверт

Мислещият интроверт е високо чувствителен, интроспективен и задълбочен във всичко, което прави. Те нямат особена нужда от приятели, защото вътрешният им свят е достатъчно разнообразен и богат. И да, могат да го съзерцават с часове. Те прекарват голяма част от времето си сами и се наслаждават на това време, защото богатото им въображение стига до необичайни творчески решения и мисловни иновации. Те нямат против да бъдат част от група, когато това се изисква, но природата им е устроена по малко по друг начин и предпочитат да потънат обратно в богатия си вътрешен свят.