frida.bg
Носителката на Оскар Джоди Фостър е била много надарено дете

Болката и символичното й значение, разкриващо душата ни

Не е тайна, че като съвременни хора искаме да се забавляваме, да се наслаждаваме на живота по един напълно хедонистичен и блажен начин. Искаме  да оберем „каймака“ на живота и по всеки възможен начин да избегнем негативните емоции и усещания. Това включва и старателното избягване на всякакъв вид болка.

Болката е неприятна, кара ни да мислим за смисъла на съществуването, но най-вече – тя ни закотвя в тялото и ни посочва с пръст за какво трябва да се погрижим и какво трябва променим. Но преди това всички ние се барикадираме в опита си да подминем неприятната страна на живота и отцепваме всички неприятни истини, емоции, събития, запращайки ги в дълбините на тялото. Но болката се появява отново и отново, за да разкрие истината за душата ни и да ни направи отново цели.

Какво ни разкрива болката спрямо мястото, в което се появява…
Главоболие

Сигурно сте чували изразите „Блъскам си главата“, „Ще ми се пръсне главата“ и т.н. Главата ни обикновено започва да боли от твърде много мисли, а мислите стават твърде много от твърде много стрес, изисквания към себе си и другите и невъзможност да се отпуснем. Ако често ви боли главата може би надценявате важността на ума и подценявате тялото си и нуждите му от почивка и грижа. Обърнете внимание на посланията, които главоболието ви изпраща. Веднъж след като схванете знаците, главоболието ще изчезне.

Болка в раменете

Раменете символично представят начина, по който се свързваме с другите. Болката в раменете се появява, когато преживяваме силен емоционален стрес, свързан с взаимоотношения с друг човек. Ако често този тип болка ви навестява, помислете дали не се натоварвате с чуждите грижи прекалено много и опитвайте да поставите здравословна граница между себе си и другите.

Болка в горната част на гърба

Метафорично можем да представим болката в горната част на гърба като породена с митът за Сизиф. Може би и вие като него носите твърде голяма торба на гърба си със спомени от миналото и емоционални привързаности. И самите вие не искате да ги пуснете. Болката в горната част на гърба ни подканя да се освободим от всичко ненужно, за да олекне торбата и живота ни.

Болка в долната част на гърба

Болката в кръста е много често срещана сред съвременните хора. Това до голяма степен се свързва с несигурните условия на живот – непрекъснати промени, съкращения и т.н. Кръста ни държи изправени, той символично държи тежестта на горната част на тялото ни и ни подкрепя. Когато болката се появи точно в тази част помислете дали не се тревожите прекалено много за своята сигурност и оцеляване.

Очаквайте втора част на статията…