frida.bg

Самообвиненията. И как да ги заменим с любов към себе си

Самообвиненията са ментален капан, в който всеки от нас от време на време попада. Това е игра на ума, която решава, че трябва да хвърли вината за нещо върху някого. И в крайна сметка най-удобният субект за това ставаме самите ние. Лесно е. Не се налага да влизаме в спорове и скандали, защото … нашият аз няма да възпротиви. Той ще поеме всеки упрек, критика, обвинение и тихо ще страда. Както се казва – само и само мир да има. Но мир няма. Няма и да има докато хвърляме към себе си отровата на самообвиненията.

Самообвиненията са доста коварни. Те се отразяват негативно на нашето ментално и физичeско здраве като често се свързват със състояния като хроничен стрес, повишена продукция на кортизол, силна тревога и депресия. Често да обвиняваме себе си е просто навик, който ни завърта в негативна спирала на не-любов към себе си. Не можеш да обичаш някого, когото смяташ за виновен за твоето чувство на неудовлетвореност, нали? Но представете си – този тих аз, който поема с безусловна обич всяка критика и недоволство, които отправяме към него – заслужава повече любов, отколкото мислим, че съществува в този свят.

Как да заменим самообвиненията с любов към себе си?

Практикувайте благодарност редовно

Благодарността лекува всяко наранено място от нас самите и е една от най-добрите практики за освобождаване от негативизма и проява на любов към себе си и света. Най-добрият начин да практикувате благодарност е да започнете да си водите дневник на благодарността. И всеки път, когато уловите самообвинителна реплика в ума си просто запишете нейната противоположност – и благодарете на себе си за нещо. Най-малкото, че ви има!

Положително самообвинение

Ако ви е трудно да спрете гласчето на критиката в себе си – опитате да се пошегувате със себе си като започнете да се обвинявате за добрите и прекрасни неща, които сте. „Виж се само колко си красив/а, би трябвало да те е срам за това!” – може да звучи смешно или дори да си направите ироничен комплимент. Защо не?!

Отделете време за себе си

Когато отделяме специално време за себе си и за нещата, които обичаме да правим – това несъмнено е проява на обич към нашия прекрасен вътрешен аз. Не забравяйте да вмъкнете в деня си малко време за себе си. В крайна сметка наистина го засужавате!