frida.bg

Според изследвания три чаши кафе са по-полезни, отколкото нула

Доказано е, че кафето е пристрастяващо. Но кой може днес да си представи забързания ни живот без кафе? Кафето е култура, удоволствие и необходимост. Пием го за енергия, пием го, за да отпуснем и го пием заради социалните нужди. Много често различни хора ни дават „експертно“ мнение колко е вредно кафето, опитвайки да ни развалят насладата. Но дали са прави?

Според изследователите от Британския медицински журнал – категорично не, казва в-к „Гардиън“. Журналът е направил внимателен анализ на 201 различни изследвания и експерименти, свързани с кафето, проведени в цял свят. Базирайки изводите на огромен обем от информация, анализаторите констатирали – по-полезно е да пием много кафе, от колкото въобще да не пием.

Анализите показали, че хората, които пият между 3-4 кафета на ден са по-здрави от онези, които не консумират горчивата напитка. Феновете на кафето са по-здрави като цяло, но освен това при тях рисковете за болести като деменция, диабет, някои видове рак, сърдечни и чернодробни заболявания. Съответно – преждевременната смъртност сред тези хора е сравнително по-ниска.

По-нисък риск от рак

Учените са достигнали до извода, че в най-здравословно състояние са групата хора, които пият по средно три чаши кафе. Въпреки това – дори да пиете повече от три чаши на ден – това, макар да не помага, не вреди на организма. Хората, които пият редовно и от години кафе, също страдат по-рядко от подагра, камъни в жлъчката и рак на кожата, матката, шийката, простатата и черния дроб. Най-голям ефект кафето има именно при заболяванията, свързани с черния дроб и в частност – цироза.

Разбира се, не бива да забравяме, че кафето не е някаква панацея и това, че го пиете, не ви прави имунизирани срещу която и да е от горепосочените болести. Много хора, които консумират редовно кафе, страдат от тях. Анализът е правен на сравнителна база между хора, които пият и въобще не пият кафе. Учените напомнят, че покрай любимата си горчива напитка, много от нас консумират тестени изделия, газирано, цигари и други. Вредният ефект от тях е по-голям от полезния на кафето. Затова не забравяйте, че най-важното е да живеете здравословно – да имате балансирана диета и физическа активност.