frida.bg

Британската BBC: България е страната, която ни даде киселото мляко

Благодарение на Европейското председателство, което поехме, Западните медии започнаха да ни обръщат с няколко идеи по-голямо внимание. Що се отнася до държавата ни като политика – те винаги са негативни. Но когато говорят за страната България и нейните природни, културни и кулинарни качества – често са ласкави.

Точно такъв е и случаят в нова статия, публикувана в най-голямата и важна медия във Великобритания – BBC. В нея, от медията, разказват как киселото мляко в България може да се намери буквално навсякъде. То било основа на някои от най-традиционните ни ястия – таратор, снежанка и тиквички с кисело мляко.

Според BBC киселото мляко е с произход от преди повече от 4000 години. Местната легенда разказва, че то е открито случайно от номади животновъди в пределите на територията на страната ни. Прадедите ни носели млякото в животински кожи, създавайки перфектната среда за появата на бактерии, които карат млякото да ферментира. По всяка вероятност киселото мляко е открито именно по този начин, но произходът му е може би е от Близкия Изток и Централна Азия.

Където и да е било открито, факт е, че България играе жизненоважна роля в разпространението му на Запад и превръщането му в търговски продукт в Европа“, пише в статията.

За първи път състава на киселото мляко бива открит през 1904 г. Тогава българският учен д-р. Стамен Григоров се завръща в родния си дом в района на Трън. Той учел в Медицинския университет в Женева. Именно той открива бактерията, отговорна за ферментацията. Тя бива кръстена лактобацилус булгарикус, за да може България винаги да бъде свързана с киселото мляко. В чест на откритието на Григоров, в родното му село Студен извор и до днес се намира единственият музей на киселото мляко в света.

Здравословно и вкусно

В пространствения материал на BBC продължават да говорят за ползите на киселото мляко. Въпреки че британците днес свързвали продукта с Турция, Гърция или дори Ирландия, през 20-те и 30-те години на миналия век, всички знаели, че най-хубавото кисело мляко идва от България. Руският биолог, носител на Нобелова награда, Иля Мечников, пръв свърза киселото мляко с дълголетието. В книгата си „Продължителността на живота“ от 1908 г. той констатира, че българските селяни, консумиращи ежедневно кисело мляко, живеят много по-дълго. Журналистите от BBC казват, че в Родопите има най-много столетници в Европа. Малко българи знаят, но през миналия век тази книга кара хората в страни като  Франция, Швейцария, Германия, Испания и Великобритания да полудеят по киселото мляко и да включат този неизвестен преди за тях продукт в диетата си.

Заради огромното търсене обаче, ферментацията на млякото трябвало да бъде пресъздадена изкуствено в лабораторни условия. За съжаление лактобацилус булгарикус не се развивало добре почти никъде другаде, освен на територията на България. Затова и днес в западния „йогурт“ рядко може да се наблюдава оригиналната бактерия, а вместо нея ферментацията се използват заместители. Въпреки това произходът на изключително популярния йогурт е именно от България и нейното кисело мляко.

Статията продължава, разказвайки за това как киселото мляко се превръща в държавна политика през 1949 г., когато бива патентовано от държавата и започва да се разпространява из цял свят.

За съжаление обаче, казват от BBC, след падането на строя през 1989 г., популярността на българското кисело мляко на Запад рязко спада. Това се дължи на липсата на държавна политика. От над 3000 малки мандри, произвеждащи кисело мляко през XX в., днес са останали едва около 28 регионални центъра.

Материалът на BBC завърша положително. В последните години се наблюдава обратен възход на киселото мляко. Самото то пък продължава да е огромна гордост и неизменна част от живота на българина.