frida.bg

Брускети по италиански: хрупкави, вкусни, неустоими

Хрупкав току-що препечен хляб, аромат на зехтин, чесън, домати, Италия… Брускети – толкова типични за лятото, но не само. Те са идеалното предястие, както и перфектната седобедна закуска. А ако чакате гости удома, брускетите са и най-добрата почерпка, която можете да направите за минути! Освен това, брускетите са здравословни – изберете качествен хляб и зехтин, малко моцарела и пресен босилек.

Pincho de Pimentão Assado e Creme de Queijo

Това е всичко, от което имате нужда! Има едно правило – нека бъде семпло. Така го предпочитат италианците, но вие можете да експериментирате и да добавите щипка креативност. Защото обичаме Италия и вкусните брускети с чаша червено вино, решихме да ви вдъхновим с любимите ни рецепти. Идеални за сгушените зимни вечери!

Семпла брускета с домати и босилек

bruscheta

Какво ви трябва?

  • една хубава багета (може и пълнозърнеста)
  • 8-10 чери доматчета
  • 2 скилидки чесън
  • пресен босилек (накълцан)
  • зехтин „екстра върджин“
  • черен пипер и сол

Как да я приготвим?

Pan con Tomate

Сложете една малка тендбжерка и попарете за една минута чери доматите, за да омекне кората им и лесно да се премахне. Преди да ги поставите във водата е добре да направите процеп с остър нож откъм дръжката. Можете винаги да оставите чери доматите с кората и просто да ги нарежете на ситно. Независимо дали сте избрали да оставие чери доматите сурови или леко сварени, накълцайте ги на ситно, заедно с чесъна и босилека. Овкусете с черен пипер, сол и зехтин.

Запечете нарязаната на филийки багета на средна фурна като ги облеете в ароматен зехтин. Нека багетата леко започне да се зачервява по краищата и я извадете от фурната. Поставете отгоре й вкусната смес от домати. По желание добавете моцарела или сирене по избор!

Неустоима багета с пилешко

Bruscheta

Какво ви трябва?

  • една хубава багета
  • пилешки гърди
  • чери доматчета
  • 2 скилидки чесън
  • пресен босилек
  • сух риган
  • зехтин
  • черен пипер и сол
  • пармезан или сирене по избор

Как да ги приготвим?

Bruschetas 125

Процедурата е същата. Можете да обелите чери доматчетата или да ги оставите пресни. Накълцайте ги на ситно и ги овкусете със зехтин, черен пипер и подправките. Запечете пилешките гърди на тиган или във фурна и ги нарежете на малки парченца. Смесете си с домателната салца. Пригответе брускетите по описания вече начин. Подредете доматена смес върху още топлите брускети и поднесете с чаша ароматно червено вино!

Снимки: flickr