Хрупкав току-що препечен хляб, аромат на зехтин, чесън, домати, Италия… Брускети – толкова типични за лятото, но не само. Те са идеалното предястие, както и перфектната седобедна закуска. А ако чакате гости удома, брускетите са и най-добрата почерпка, която можете да направите за минути! Освен това, брускетите са здравословни – изберете качествен хляб и зехтин, малко моцарела и пресен босилек.
Това е всичко, от което имате нужда! Има едно правило – нека бъде семпло. Така го предпочитат италианците, но вие можете да експериментирате и да добавите щипка креативност. Защото обичаме Италия и вкусните брускети с чаша червено вино, решихме да ви вдъхновим с любимите ни рецепти. Идеални за сгушените зимни вечери!
Семпла брускета с домати и босилек
Какво ви трябва?
- една хубава багета (може и пълнозърнеста)
- 8-10 чери доматчета
- 2 скилидки чесън
- пресен босилек (накълцан)
- зехтин „екстра върджин“
- черен пипер и сол
Как да я приготвим?
Сложете една малка тендбжерка и попарете за една минута чери доматите, за да омекне кората им и лесно да се премахне. Преди да ги поставите във водата е добре да направите процеп с остър нож откъм дръжката. Можете винаги да оставите чери доматите с кората и просто да ги нарежете на ситно. Независимо дали сте избрали да оставие чери доматите сурови или леко сварени, накълцайте ги на ситно, заедно с чесъна и босилека. Овкусете с черен пипер, сол и зехтин.
Запечете нарязаната на филийки багета на средна фурна като ги облеете в ароматен зехтин. Нека багетата леко започне да се зачервява по краищата и я извадете от фурната. Поставете отгоре й вкусната смес от домати. По желание добавете моцарела или сирене по избор!
Неустоима багета с пилешко
Какво ви трябва?
- една хубава багета
- пилешки гърди
- чери доматчета
- 2 скилидки чесън
- пресен босилек
- сух риган
- зехтин
- черен пипер и сол
- пармезан или сирене по избор
Как да ги приготвим?
Процедурата е същата. Можете да обелите чери доматчетата или да ги оставите пресни. Накълцайте ги на ситно и ги овкусете със зехтин, черен пипер и подправките. Запечете пилешките гърди на тиган или във фурна и ги нарежете на малки парченца. Смесете си с домателната салца. Пригответе брускетите по описания вече начин. Подредете доматена смес върху още топлите брускети и поднесете с чаша ароматно червено вино!
Снимки: flickr