frida.bg

Как да променим храненето си, за да сме по-спокойни и щастливи

Може би знаете народната мъдрост – ние сме това, с което се храним! Това е неспорима истина – това, което слагаме в чинията си до голяма степен определя начина, по който ще фунскционира нашето тяло, както и начина, по който ще се чувстваме. Как да променим храненето си, така че да сме по-спокойни и щастливи? Лесно е, когато знаем кои храни намаляват нивата на стресовия хормон в тялото ни.

Стресът е нормална физиологична реакция, чрез която тялото ни се адаптира към заобикалящата действителност. Но понякога нивата му са твърде високи и това се изразява със симптоми като висока тревожност, безсъние, умора или качване на излишни килограми. Добавете тези наистина успокояващи храни към диетата си, за да сте спокойни и щастливи и да кажете „довиждане“ на стресовите хормони!

Заменете кафето с черен чай

Tea

Черният чай притежава добра доза кофеин, но също така – релаксиращи и успокояващи свойства. Благодарение на аминикиселината L-theanine черният чай ще ви помогне да повишите енергията и концентрацията си като в същото време намалява нивата на хормона на стреса кортизол.

Хапвайте по-често риба

grilled fish

Безценните омега-3, които се откриват в богато количество в рибата доказано намаляват производството на стресовия хормон кортизол. Добавете няколко порции риба в бонус в седмичаната си диета, за да подсигурите спокойствието си за напред!

Ах, това авокадо

avokado

Кремообразното авокадо е богато на антиоксиданта глатотион, лутеин, бета-каротен, витамин Е и фолат. А в допълнение – успокоява нервната система и ни връща усмивката!

Доверете се д-р Чесън

Garlic

Не се притеснявайте да консумирате често чесън, защото неговите противовъзпалителни свойства и анти-стрес въздействие са толкова силни, че ще спите сладко-сладко още същата вечер! Просто го добавете в храненето и диетата си, а още по-добре, във вкусно приготвената от вас вечеря!

Черен шоколад

Dark chocolate pieces / Dunkle Schokolade

Антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли и мощен бууст на хормоните на щастието – ендорфин и окситоцин! Хапвайте черен шоколад всеки път, когато ви се прииска нещо сладичко и си гарантирате ниски нива на стрес и високи – на спокойствие!

Снимки: flickr