frida.bg

Червеното вино може да забавя стареенето на мозъка

Кой не обича да пийва по чашка червено вино, когато на вън е студ и мрак? Не случайно то е една от най-предпочитаните, популярни и изискани алкохолни напитки в света. Затова и ние, като негови любители, много обичаме, когато излезе поредното научно доказателство за здравословните му предимства.

Изследователи от института за проучвания Virginia Tech Carilion са открили, че червеното вино действа на мозъка по сходен начин с нискокалоричната диета. Запазва го по-млад, съобщава в-к. „Гардиън“.

Това качество на виното се дължи на веществото ресвератрол, намиращо се в ципите на плодове като грозде, боровинки и черници. Учените доказват, че веществото спомага за поддържането на мускулния запас и същевременно предпазва връзките между невроните в мозъка.

Изследванията, направени върху мишки в старческа възраст, са доказали, че ресвератрола значително забавя стареенето на мозъка.

Смятаме, че наближава момента, в който ще открием начин за забавяне на стараенето на невронните вериги, предизвикано от напредналата възраст“, казва водещия изследването професор Грегорио Валдес.

Червеното вино съдържа много повече ресвератрол, от колкото бялото, защото при ферментацията на червеното грозде, то остава с ципите си

Разбира се, ресвератрол може да се намери не само в червеното вино, а това, че пиете такова, не означава, че ще спрете да стареете

Съдържанието на веществото в един литър вино е около 5-6 милиграма, но при някои видове то достига до над 15 милиграма на литър. Популярните вина Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество от него, но при условие, че са направени от качествени сортове.

Въпреки малкия процент съдържание, именно червеното вино е най-честият източник за снабдяване на ресвератрол сред повечето хора. Самият ресвератрол пък играе ролята на естествен антибиотик. Той предпазва растенията на лозата от силните UV лъчи и се бори с вредните бактерии и гъбични образование.

Изследването на Virginia Tech Carilion всъщност е голяма стъпка напред за доказването на полезното действие на ресвератрола у бозайниците. До момента има много клинични проучвания, доказали благоприятното му въздействие върху болести като рак, възпаления, проблеми с кръвната захар и цялостно подобряване на сърдечно-съдовата система. Сега обаче ясно се доказва и полезното му въздействие върху мозъка. Изследванията обаче са правени предимно на опитни животни. За съжаление все още няма достатъчно научни доказателства дали, как и до колкото тези благоприятни ефекти рефлектират върху хората.

Затова и да пиете вино в промишлени количества, за да получите няколко милиграма ресвератрол повече – със сигурност не е добра идея. Една чаша вечер обаче, независимо дали ще накара мозъка ви да старае или не, едва ли ще ви навреди.