frida.bg

Най-продаваната книга за 2017 във Великобритания е на Джейми Оливър

В наши дни консуматорското Западно общество търпи бавна, но сигурна метаморфоза. От консуматори на fast food, газирано и култ към мързела, все повече се възвръща уважението към здравословния начин на живот и хранене. Поредното доказателство за това е годишната класация за най-продаваните книги във Великобритания.

Безспорен първенец в нея е книгата на Джейми Оливър “5 Ingredients – Quick & Easy Food“, която през изминалата година е продала невероятните 716 хил. бройки. Постижението е още по-впечатляващо на фона, че книгата е сравнително скъпа, дори за британския пазар – 26 паунда.


Джейми Оливър е един от най-известните готвачи в историята на кулинарията. Британският майстор на храната е автор на много книги и собственик на ресторанти в цял свят. Неговите предавания чупят рекордите за кулинарни продукции и се излъчват в праймтайма. Това, с което е най-известен Джейми обаче, е борбата му с вредната храна. Той е уважаван заради многобройните си мащабни кампании за здравословно хранене, най-вече сред децата. Освен, че е неприлично богат и успял, Оливър успява, чрез популярността си, ефективно да пропагандира качествената и полезна храна.

Джейми Оливър – кулинарната рок звезда

В книгата си “5 Ingredients – Quick & Easy Food“ Джейми успява да представи лесни за приготвяне, оригинални и вкусни рецепти. А най-хубавото – здравословни и пълноценни. Всяка рецепта включва точно 5 съставки, а общият брой на представените ястия е 130. В книгата има за всеки вкус по нещо – ястия с разнообразно месо, макаронени изделия, манджи с ориз и картофи и много, много други. Концепцията е максимално лесно, максимално бързо, възможно най-здравословно.

Самият Джейми Оливър е интересна личност. Нетното му богатство е оценявано на над 240 млн. пауда. Но освен готвач, автор, предприемач, лидер на мнение, филантроп и телевизионен водещ, Джейми е и баща на 5 деца (от една жена!) . Роденият през 1975 г. Оливър страда от силна форма на дислексия. Поради това, той успява да прочете първия роман в живота си чак на 38-годишна възраст и това е „Възпламеняване“ – част от поредицата „Игрите на глада“. Собствените му книги пък са преведени на над 36 езика, а предаванията му се излъчват в над 40 страни. Преди да стане известен готвач, се пробва и като рок звезда, бивайки барабанист в алтърнатив рок банда.

Е, можем да кажем, че този вдъхновяващ човек е изпълнил мечтата си, превръщайки се в най-голямата рок звезда в кулинарния свят.