frida.bg

Как да отключим своя креативен гений в две стъпки

Както с всяко умение, креативността е нещо, на което можем да се научим. Разбира се, има хора, които притежават вроден гений и сякаш са родени с развит „креативен мускул”. Те сякаш на шега получават интуитивен инсайт и създават невероятно иновативни предмети, творби, произведения на изкуството.

Всичко започва с онова „богато въображение”…

Може би и вие сте били от децата с прекалено „развинтено” въображение? Може би ви е познато създаването на „живи” картини още със затварянето на очите  или непрекъснато „умуване” каква беля да направите този път. Ей така, за да ви е интересно. Възрастните не толерират особено детските прояви на въображение, защото, хмм, те внасят своя творчески хаос, който е труден за овладяване. Така малко по малко възпитанието и обществото затварят ума ни в добре организирана кутийка. А в нея всичко е предвидимо, подредено и … лишено от креативност. За щастие, според новите изследвания, можем да си върнем загубеното „развинтено” въображение или да създадем ново – просто трябва да знаем кои са двете важни фази в преоткриването на собствената ви креативност. А те съвсем не са толкова сложни за овладяване!

Ще се осмелите ли да мислите различно?

Т.н. различно мислене е едно от основните качества на високо креативните хора. Това е способността да играем с много и различни идеи, да правим сложни взаимовръзки между тях, както и да ги съчетаваме по различен начин, така че да се получи „различна” колаборация. Позволете си да мислите „странно”, „необичайно”, „различно” и дори смахнато. Не се притеснявайте, че ще останете неразбрани (това е тегобата на всички креативни гении!) – просто играйте с идеите. Това със сигурност ще ви даде креативен шот!

Потопете се във фантазията и я превърнете в реалност

Ако случайно сте попаднали в ума си на „златна мина” или идея, която наистина си струва да бъде извадена в реалността – е, потопете се в нея напълно. Фантазирайте всеки малък детайл и това ще ви помогне да я превърнете в реалност. Креативността се заражда в ума под формата на странни идеи. И само когато наистина повярваме в тях можем да ги превърнем в нещо гениално. Материално. В реалност.

Не е нужно да стигаме невероятния гений на Леонардо Да Винчи или Айнщайн, но ежедневната креативност е умение, което може да разшири нашия свят и да отвари нови „врати“ в нашия живот.  Нови идеи, открития или просто нестандартен начин да изразиш себе си в света – креативността е всичко онова, което никога не сте си и представяли!

Вижте още:

Личностните черти, които всеки креативен човек притежава