frida.bg

Науката разкри влиянието на алкохола върху емоциите ни

Празниците наближават, настроението започва да става все по-приповдигнато, а както знаем – по това време на годината веселите събирания често включват консумация на алкохол, който повдига градуса още повече. Няма да ви убеждаваме да избягвате спиртните напитки, нито да бъдете умерени в консумацията им. Вероятно сте съвсем наясно за начините, по които етанолът интоксикира целия организъм. Махмурлукът е просто начинът тялото ви да се „изчисти“ от етанола. По-скоро искаме да ви представим интересни факти за това как различните видове алкохол провокират определени емоционални състояния у нас, които биха внесли светлина върху това защо избираме да пием конкретни напитки пред други.

Различните видове алкохол провокират различни емоции у нас

Според проучване, проведено в Bangor University and King’s College във Великобритания, различните видове алкохол наистина провокират конкретни емоции у нас. Изследвани са над 30, ооо души от цял свят. Използван е анонимен въпросник, който бил преведен на различни езици. Въпросникът се разпространява във виртуалното пространство, както и чрез медии и списания от 2016 година до сега. Интересът на изследователите обхваща двата основни клъстъра емоционални състояния – негативни и позитивни. Резултатите са изненадващи. Всеки вид алкохол стимулира определени емоционални реакции – от агресивност, тъга, самоувереност, спокойствие. Или с други думи, въздействието на алкохола върху емоционалното ни състояние е огромно.

А вие, какво искате за пиене?

Този въпрос е по-скоро реторичен. Дали ще поръчате просто напитка или емоционално състояние? Добре да обмислим как питието, което поръчваме на сервитьора влияе върху психиката ни.

Например, червеното вино може би ще ви направи по-летаргични и отпуснати. Поне според 53% от запитаните, които споделят, че червеното вино ги прави по-релаксирани. Но също така червеното вино се свързва с усещания като умора и летаргия, както и с трудности със заспиването и съня. Респондентите посочват сходни емоционални реакции, свързани и с консумацията на бира –  тя се свързва с очакване за по-релаксирано емоционално състояние.

А какво да кажем за водката, джина и т.н. Високата коцентрация на етанол прави въздействието им върху организма и емоциите мигновено. А според изследването, спиртните напитки се свързват с емоционални състояния като повишена самоувереност. Дали това наистина е така или просто хората разчитат на тях, за да им дадат тласък на самоувереност, която им убягва? И какво се случва ако разчитаме на алкохола да „повиши“ самооценката ни?

И къде е собствената ни „мярка“?

Безспорно спиртните напитки имат силно негативно влияние върху емоциите при огромна част от изследваните, които споделят реакции като повишена агресивност, безпокойство, тревожност, плачливост и резки смени на настроението. Това не е нещо ново. Учените отдавна са открили депресивното психоактивно въздействие на алкохола.

Изводът е красноречив: може би искаме да се почувстваме по-уверени и отпуснати с помощта на алкохола, но също така рискуваме да попаднем в капана на негативното му въздействие, което със сигурност  няма да се отрази добре нито на здравето ни, нито на емоционалното ни състояние. Има много начини, по които можем да повлияем положително върху емоциите си, без това да влючва консумация на алкохол. Например:

  • да намерим нови начини, стратегии и умения, с чиято помощ да се чувстваме по-релаксирани и отпуснати в социална среда
  • да практикуваме дихателни техники, за да намалим напрежението и стреса в ежедневието
  • да научим нови начини да изразяваме емоциите си
  • да потърсим разговор с психолог, за да разберем причините за негативните си емоции и да се справим с проблемни ситуации с взаимотоношенията и ежедневието

Разбирането за емоционалното въздействие от консумацията на алкохол може да внесе светлина върху причините какво хората очакват да се промени у тях, когато консумират алкохол. Както и върху причините защо хората злоупотребяват с него. А ние можем просто да се замислим, имаме ли нужда от алкохол, за да променя емоционалното ни състояние? И къде е собствената ни „мярка“?