frida.bg

Да бъдеш интроверт има много повече ползи, отколкото си мислим

Прието е схващането, че да бъдеш интроверт означава да бъдеш прекалено срамежлив, стеснителен и затворен за света около себе си. Или с други думи, да си нещо като аутсайдер. Но това съвсем не е така. Разликата между интровертните и екстравертните хора е в начина, по който се зареждаме с енергия. Например, интровертните хора се чувстват много по-енергични и заредени с енергия, когато прекарват времето си сами. Докато екстравертните – когато са сред голяма група от хора. Но не само.

Интровертността е нещо, което би трябвало да започнем да насърчаваме у себе си и другите. Натискът да бъдем екстравертни, комуникативни, забавни и успяващи всъщност ни изтощава и ни пречи да бъдем щастливи. Той ни завърта в омагьосания кръг на стреса, от който не знаем как да се измъкнем. И можем да научим много ценни неща от интровертните хора за релаксацията, спокойствието, уюта на тишината и любовта към себе си.

Без значение към кой тип се причислявате, интро времето е ценен капитал, който е добре да развием и поддържаме в себе си, за да бъдем пълноценни и щастливи. Ето и още няколко причини защо да насочваме повече енергия навътре и как интровртността може да ни помогне да намерим своя вътрешен център в това стресиращо ежедневие.

Интровертността може да ни учи да отделяме време за себе си

Да прочетем няколко страници от любима книга, да послушаме музика или просто да присъстваме заедно със себе си и да не правим нищо. Интровертът знае, че точно тези моменти са безценни в презареждането на батериите и в осъзнаването на важните неща в живота. Това специално време също така е мощен генератор за идеи и творчески  „находки”, които са запазена марка именно на хората с по-интровертна природа. Точно, защото те се обръщат навътре, за да ги видят.

Интровертността може да ни даде много добра преценка за ситуацията

Тъй като интровертните личности повече наблюдават и преценяват, те са супер добри в това да дават изключително точна братна връзка за ситуацията. Това са хората, които имат много прецизен ум и могат да ни преведат през доста сложни лабиринти, просто защото са свикнали редовно да прекосяват своите собствени. Хората с интровертни тендеции притежават много дълбока душевност, в която обичат да се потапят ежедневно. Ако искате да станете добри аналитици, със сигирност трябва да се научите да плувате в дълбоките води на „ин-тро-вертността“.

Интровертността може да ни направи почитатели на смислените разговори

Ако не обичате да говорите за времето, последните клюки и злободневните новини – най-вероятно сте интроверт и това много ви допада. Вие харесвате смислените разговори, в които имате възможност наистина да разберете и видите събеседника си. А не просто да размените някакви общи приказки. Това ви прави лоялен приятел и служтел, и най-вече – човек, на когото може да се разчита. Интровертността ни кара да присъстваме пълноценно в разговорите, да вникваме в думите, да слушаме и наистина да разбираме. Ако искате да подобрите уменията си за общуване, със сигурност имате какво да научите от интровертите за умението да слушаш качествено и да присъстваш цялостно в момента на комуникацията.

Интровертността може да ни направи по-балансирани

Тъй като интровертните хора прекарват повече време в собствената си компания, харесват усамотението и размишленията – те имат време за отпускане и релакс много повече от останалите хора. Умението да намираш своя вътрешен център и баланс става все по-голям лукс в дешно време. И именно интровертите могат да ни научат как точно се прави цялата тази работа със спокойствието, баланса и хармонията.