frida.bg

Защо ни е толкова трудно да приемаме комплименти

Няма значение дали сме мъж или жена. Комплиментите често предизвикват огромно неудобство у нас, макар и да ни е приятно да ги чуваме. Но защо? Начинът, по който приемаме или не комплименти има пряка връзка с нашата самооценка. Например, ако самооценката ни е ниска най-вероятно комплиментите ще ни накарат да се чувстваме неудобно. Някак не на мястото си.

Това се случва, защото ние постоянно търсим начини да потвърдим представата си за себе си и за света. Ако имаме висока самооценка ще си кажем „Да, вярвам ти, така е!“ Но ако най-накрая сме се примирили с това, че не заслужаваме, комплиментът идва като позитивен фийдбек, който разбърква установената ни представа за себе си. И ние просто го отхвърляме.

Когато самооценката ни е ниска, позитивните думи или т.н. комплименти стават доста трудни за възприемае от ума ни, тъй като противоречат на нашите основни вярвания. В резултат ние реагираме със защита, отхвърляне и омаловажаване на думите на човека отсреща. Може би ще кажем, че „само така ти се струва” или рязко ще сменим темата. Може би ще реагираме с „Да, знам” на това, което другия ни казва. И макар да звучи високомерно, всъщност това е защитен механизъм и ние всъщност не приемаме  позитивния фийдбек.

Можете ли да приемате комплименти от сърце?

Има много начини да омаловажиш комплимент или да го отхвърлиш. Но защо не опитате да приемете следващия път хубавите думи думи за вас от сърце. Може би се чудите какво означава това? Всеки от нас в една или друга степен изпитва съмнения относно някой свой аспект. Например, може да се гордеем с професионалните си постижения, но да не харесваме външния си вид. Разберете кое е мястото, което според вярванията ви не е съвсем „на висота“. Опитайте да оборите собствените си вярвания като започнете сами да си правите комплименти и да забелязвате мъничките неща, които са хубави у вас. Понякога това е въпрос на навик. Ако сме чували само критика за външния си вид и не сме свикнали на хубави думи – естествено е,  че комплиментите ни карат да се чувстваме извън зоната на комфорт.

Правете си комплименти и започнете да приемате комплименти. Хората наистина харесват косата ви или интелекта ви. И това е прекрасно! Усмихнете се и кажете благодаря. Когато приемаме комплиментите ние казваме „Благодаря, вярвам ти, че съм ценен за теб!“ Оценете искрените думи, които човекът отсреща ви изпраща от сърце. И ги приемете. Примете да сте приемани и харесвани и ще започнете малко по малко да вярвате повече  в себе си!