frida.bg
София Лорен не е истинското й име.1959 г.

Горско къпане, или за магията на гората върху нашата психика

Разходката в гората е нещо, което някои от нас правят всяка неделя, а други – не са правили от години. Вероятно всеки от нас се е разхождал в гористи местности и се е наслаждавал на зеленината, свежия въздух, слънцето, отразяващо се в листата на дърветата…  Но знаехте ли, че това е специален японски ритуал, практикуван стотици години с цел терапия?

Всъщност горското къпане – или просто да присъстваш сред дърветата – е част от японката здравна програма от 1982 година. Тогава официално гората се приема като ценна терапия, която започва се „предписва” на пациентите. За японската култура гората е много специално място за размишление, мъдрост и преоткриване на себе си. Не случайно японските дзен мъдреци за казали: „Ако едно дърво падне в гората и никой не чуе, дали е имало звук?”

Японската мъдрост отива не далече, а близо до човешката семпла и неподправена същност. Просто бъди с дърветата. Не прави нищо. Присъствай. Свали обувките. Дишай. Гледай. Изкъпи се в магията на гората.

Ние принадлежим на гората

Нашата най-естествена среда е гората. Преди да хукнем към големите градове и да се „урбанизираме”, както е съвременната дума, ние сме били сред природата, дърветата и горите. Не е нужно да сме дзен мъдреци, за да се потопим в лечебната атмосфера на майката природа. Гората е на всички. Гората сме ние.

Горското къпане прави стреса излишен

Разходката в гората не само премахва стреса, но ни показва колко излишен е той, когато сме се „върнали” удома. Няма нужда да правите нищо. Просто присъствайте. Гората активира действието на парасимпатиковата нервна система, която освобождава дълбока релаксация в цялото тяло. В този момент нямаме нужда от стресиращите когнитивни функции като организиране, планиране и решаване на проблеми. Горското къпане ни връща към усещането за релаксация и покой. Гората ни казва: Всичко е такова, каквото трябва да бъде!

Горското къпане е духовна практика

Гората отпуска нервната ни система и без да знаем ни води към медитацията и просветлението. Тя ни подканва да отворим сетивата си за нейното величие и да се свържем с интуицията си. Преживяването може да бъде трансформиращо, заземяващо, трансцедентално. Гората е място за вътрешна работа. Свързване със себе си. С мъдростта отвътре. Място, в което да се доверим на тази топла закриляща горска прегръдка. Прегръдката на майката земя.