frida.bg
Удобни обувки

3 стратегии да станем по-добри слушатели и защо това е важно

Ние обръщаме внимание върху думите си, обичаме да говорим и реакциите на хората около нас спрямо нашето мнение са изключиелно важни за нас. Но замисляме ли се, че единственият начин да научим нещо ново е като слушаме. Когато говорим единствено преповтаряме своя опит отново и отново. Да, наслаждаваме се на гласа и изказа си, но в крайна сметка не научаваме нищо ново. Слушането всъщност е много по-важно от говоренето.

Всеки жадува да бъде чут и разбран. Ако осъзнаваме този факт и наистина слушаме хората, с които имаме лични отношения или с които работим, ще спечелим много. Най-вече доверие и лоялност, а те са безценни!

Как точно да станем по-добри слушатели

Присъствайте в момента

Много често в разговора единият от общуващите е разсеян, мисли за задачите си през деня и … въобще не слуша какво му казва събеседникът. Това е често срещана ситуация. Затова е важно, когато говорите с някой да бъдете изцяло присъстващи в настоящия момент. Ако нещо ви мине през ума, например, че трябва да звъннете на определен човек спешно, по-добре се извинете и направете обаждането. И след това продължете активно слушайки и присъствайки в разговора. Това показва уважение към другия и изгражда смислена комуникация. За да си помогнете да останете тук и сега започнете да обръщате внимание на малките неща – тембъра на гласа, езика на тялото, израженията на лицето на другия. Слушайте не само думите, но и езика на цялото същество на другия. Той ви говори по толкова много начини. Чуйте и ще разберете!

Запомнете ключови неща

И дайте обратна връзка на другия какво сте чули/разбрали. Това ще му покаже, че сте слушали внимателно и че наистина имате интерес към това, което той има да ви каже. От друга страна, тази задача ще ви помогне да фокусирате вниманието си и да не се разсейвате. Запомнете ключови неща и кажете нещо от сорта на: „Ако съм те/ви разбрал добре, искаш/те да кажете, че…”. Искреното усилие от ваша страна ще бъде възнаградено, а разговорът ще бъде наистина пълноценен. Не просто един от онези, в които единственото, което казваме е едно смугло „аха”…

Практикувайте активно слушане

Докато другият говори често сме прекалено заети да мислим как точно да му отговорим. Така изпускаме огромно количество информация. Вместо да мислите върху собствените си мисли, опитайте да се фокусирате изцяло върху това, което събеседникът ви има да ви каже. Представете си, че след разговора ще трябва да дадете отчет какво точно сте разбрали и запомнили. Това ще увеличи мотивацията ви да слушате и със сигурност ще ви направи по-концентрирани. Също така ще забележите, че е далеч по-лесно да слушате, когато не се притеснявате за това дали ще отговорите адекватно.

Вашето разбиране е най-добрият отговор, а можете да го дадете само ако наистина слушате другия!